Index Vakbarát Hírportál

Laboratóriumban hoztak létre két szélesszájú orrszarvúembriót

2022. február 18., péntek 06:17

Nemzetközi összefogással két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a kihalás szélén álló faj megmentéséért küzdő tudósok – közölte csütörtökön a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).

A két embriót hamarosan nőstény déli szélesszájú orrszarvúkba ültetik be, mivel a megmaradt két nőstény északi szélesszájú rinocérosz nem tudja kihordani az utódokat. A két nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni. Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő nősténytől.

A két embriót egy olaszországi laboratóriumban hozták létre. A petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg. Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg sor nem kerül a beültetésükre. A közleményben hozzátették, hogy minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy északi szélesszájú orrszarvúborjú születésére. Emiatt a nemzetközi tudóscsoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól.

Az északi szélesszájú orrszarvú kipusztulásának elkerüléséért folytatott küzdelem 2019-ben kezdődött. A tudósok célja, hogy a létrehozott embriókból egészséges borjak szülessenek – írja az MTI.

Rovatok