Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes a gyógyszermaradványok koncentrációja a természetes vizekben

2022. február 21., hétfő 10:56

A természetes vizekben nagy koncentrációban megtalálható gyógyszermaradványok nagymértékben veszélyeztetik a környezetet és egészségünket. A leggyakrabban fellelhető szennyezőanyag a nikotin, a koffein, a paracetamol és az epilepszia-, valamint a diabéteszgyógyszerek.

A természetes vizekben nagy koncentrációban megtalálható gyógyszermaradványok nagymértékben veszélyeztetik a környezetet és egészségünket.

A legszennyezettebb vizek közé pakisztáni, bolíviai és etióp folyók tartoznak. A legtisztább vizek pedig Izlandon, Norvégiában és az Amazonas esőerdőiben találhatók – derül ki a Yorki Egyetem kutatásából.

A leggyakrabban előforduló gyógyszeripari vegyületek közül a folyókban soknak ismeretlen a hatása. De az már köztudott, hogy az emberi fogamzásgátlók hatással lehetnek a halak szaporodására és fejlődésére. A szakértők attól is tartanak, hogy az antibiotikumok jelenléte ezekben a vizekben antibiotikum-rezisztenciát okozhat – ismerteti a BBC a tanulmányt.

A kutatásban 104 ország 1052 területét vizsgálták meg, így 258 folyóról szereztek információkat a szennyezettséggel kapcsolatban, ami 471,4 millió ember „vízi ujjlenyomatát” jelenti.

A tisztítóüzemek nem tudnak megbirkózni vele

A legtöbb vízben magasabb a gyógyszermaradványok jelenléte annál, mint amit a vízben élő szervezetekre egészségkárosítónak tartanak. A gyógyszerek távoznak a testünkből, miután elvégezték a feladatukat, de a legmodernebb víztisztító üzemek sem alkalmasak eltüntetni ezeket a vízből – mondta a kutatás vezetője, John Wilkinson.

Az egyik leggyakoribb szennyezőanyag a karbamazepin epilepszia-gyógyszeren túl a diabétesz kezelésére alkalmazott metformin. Ezek mellett fellelhető még koffein, nikotin és paracetamol is, de Afrikában például a legmagasabb mennyiségben a maláriai elleni artemizinin nevű gyógyszert mutatták ki.

A helyzet egyre rosszabb lesz

A helyzet csak egyre rosszabb lesz, mivel egyre inkább farmakológiai megoldásokat alkalmazunk minden betegségre, legyen az fizikai vagy mentális – mondta Veronica Edmonds-Brown, a brit Hertfordshire-i Egyetem vízi ökológusa.

Az antibiotikumok a folyókban rezisztens baktériumok kialakulásához vezethetnek, ami csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát, ezzel globális veszélyt okozva a környezetre és az egészségre.

A kutatás vezetője szerint nehéz megoldást találni a helyzetre, de hasznos lehet a gyógyszerek megfelelő használata. Azt tanácsolja, nehezítsék a hozzájutást az antibiotikumokhoz, és szigorítsák a dóziskorlátozását.

A vizek egyébként az alacsonyabb és közepes jövedelmű országokban (Nigéria, Dél-Afrika) a legszennyezettebbek, mivel rossz a szennyvízkezelésük és a gyógyszergyártásuk egyaránt. 

Rovatok