Index Vakbarát Hírportál

A BBC feltárta a metaverzum VR-játékának sötét oldalát

2022. február 24., csütörtök 12:09

A BBC tudósítója 13 éves lánynak álcázva lépett be a virtuális világba, és botrányos dolgokat tapasztalt.

A BBC News tudósítója álprofillal, a szolgáltatás használatához szükséges minimális 13 éves életkort beállítva, a Facebook korábban Oculus Quest néven forgalmazott Meta Quest VR-sisakjával belépett a metaverzumba, és akadály nélkül bejutott egy virtuális sztriptízbárba.

A bár egy szoba volt a VRChat nevű programban, amelyet nem a Facebook fejleszt, viszont életkori megkötés nélkül letölthető a Meta Quest alkalmazásboltjából.

A VRChat szobái általában ártalmatlanok, például gyorséttermek modelljei, de vannak közöttük sztriptízbárok is. Egy ilyenbe jutott be kiskorúként a BBC munkatársa, és szexelő avatarokat látott, szexjátékokat és gumióvszereket mutogattak neki, továbbá felnőtt férfiak környékezték meg.

Metaverzumnak a virtuálisvalóság-eszközökön keresztül elérhető élményeket nevezik, és a Facebook alapítója ezt gondolja az internet jövőjének. VR-szemüvegük, a Meta Quest jelenleg 75 százalékos piaci részesedéssel vezet az ilyen eszközök piacán.

A metaverzum ugyanakkor egy felnőttek által használt játszótér is, ahol a dolgok könnyen vehetnek szürreális vagy rémálomszerű fordulatot.

A BBC által megszólaltatott brit gyermekvédelmi szervezet, az NSPCC képviselője aggasztónak nevezte a történteket.

A gyerekeket hihetetlenül káros élmények érhetik. Ez a termék alapvetően veszélyes, mert teljesen gondatlan, és semmilyen ellenőrzést nem tartalmaz. Gyakorlatilag anélkül vezették be a terméket, hogy bármiféle biztonsági szempontot figyelembe vettek volna

– mondta Andy Burrows, az NSPCC online gyerekvédelmi szakértője, aki úgy vélte, hogy a cégek semmit sem tanultak az első generációs közösségi média hibáiból.

A BBC munkatársa egy olyan anonim aktivistával is találkozott, aki egyszemélyes kampányt folytat YouTube-videókkal, mivel több olyan gyereket ismer, akit szexuális zaklatás ért a virtuális térben.

Catherine Allen, a Limina Immersive tanácsadó cég munkatársa arról számolt be, hogy egy Meta-alkalmazásban hétéves kislánnyal találkozott, amikor

férfiak vették körül, és arról viccelődtek, hogy megerőszakolják őket.

A VRChat a BBC kérdésére elmondta, hogy nagyon sokat dolgoznak azon, hogy biztonságos környezetet alakítsanak, ki, és leszögezték, hogy a szexuális ragadozóknak nincs helyük a platformjukon. A Meta termékmenedzsere hozzátette, hogy a szeretnék, ha mindenki számára jó élményeket nyújthatnának, ezért olyan eszközökön dolgoznak, amelyekkel a fenyegető helyzetek jelenhetők.

A gyerekvédők ugyanakkor arra intették a szülőket, nagyon figyeljenek oda, hogy milyen alkalmazásokat használ a gyerekük VR-eszközökkel – a legtöbb ilyen alkalmazás lehetővé teszi, hogy a szemüvegben látható képet mobilon vagy televízión is megjelenítsék.

Nem ez az első eset, hogy a metaverzumot toló Meta virtuális szexuális zaklatással kapcsolatos nyomasztó híradásokba fut bele. Zuckerbergék nehezen induló projektjének kezdeteit ráadásul az is beárnyékolja, hogy nemrég a közösségkapcsolati igazgatójuk bukott le élőben kiskorúak szexuális zaklatásával.

(BBC)

(Borítókép: Sabit Basman / Getty Images Hungary)

Rovatok