Index Vakbarát Hírportál

Mégis inkább vámpírcsillag a legközelebbi fekete lyuk

2022. március 3., csütörtök 13:28

A vámpírnak nem árt a napfény, ha maga is egy nap.

A szabad szemmel is látható, az Uránuszhoz hasonló fényerejű HR 6819-et a 80-as években fedezték fel, és kezdetben egy önálló csillagnak tekintették. Egy frissebb, 2020-as kutatás azonban arra jutott, hogy az objektum egy hármas csillagrendszer, ami két csillagból és egy fekete lyukból áll. Ez egyben azt is jelentette, hogy 1120 fényévnyi távolságban ez a Földhöz legközelebb eső fekete lyuk.

A chilei ESO-obszervatórium munkatársa, Thomas Rivinius az adatok alapján arra a következtetett, hogy az egyik csillag egy, a Napnál négyszer nagyobb tömegű fekete lyuk körül kering.

Rivinius a friss adatok fényégben korrigálta korábbi következtetését, és az Astronomy & Astrophysics márciusi számában közölt dolgozatában már két csillagból álló „vámpír” rendszernek tekinti a HR 6819-et.

A fekete lyuk már az első megfigyeléseknél is különösen gyengének tűnt, nem rendelkezett a belé zuhanó anyagból álló akkréciós koronggal, és nem volt megfigyelhető az abból származó röntgensugárzás sem. 

A végső következtetés, hogy a rendszer valójában csak két csillagból áll, amelyek közül az egyik anyagot szivattyúz a másikból – ezért nevezik vámpírnak. A csillagászokat az csapta be, hogy a csillagokat pont a mozgalmas vérszívást (hidrogénszívást) követő időszakban figyelték meg.

A HR 6819-cel kapcsolatos új eredmények azért izgalmasak, mert kiválóan tanulmányozhatjuk rajta, hogy milyen hatással van a vampirizmus a nagy csillagok evolúciójára és az ezzel összefüggő jelenségekre, mint a gravitációs hullámok vagy erőteljes szupernóva-robbanások

– vélekedett Abigail Frost, az új kutatás vezetője.

A legközelebbi fekete lyuk így máshol keresendő. Ez a jelenlegi ismereteink szerint a 2021 áprilisában a vörös óriás, V723 Mon mögött felfedezett unikornis, vagyis a legkisebb lehetséges fekete lyukak közé tartozó égitest 1500 fényévnyire. Ha az unikornis időközben elpárologna, a legközelebbi jelölt az A0620-00, háromezer fényévnyire.

(Cnet)

Rovatok