Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyorsabban nő a tengerszint

2022. március 6., vasárnap 12:12

Tízszer gyakoribbak lesznek a partmenti áradások 2050-re.

Az Egyesült Államokban a következő három évtizedben annyit fog emelkedni a tengerszint, mint az azt megelőző száz évben – figyelmeztetett az ország oceanográfiai és légköri hivatala, a NOAA friss jelentése.

A tengerszint átlagosan 25-30 centiméterrel nőhet 2050-ig, ami viharok és esőzések nélkül is áradásokhoz vezethet a partok mentén.

A tengerszinttel kapcsolatos kutatások általában az évszázad végéig bekövetkező változásokat vizsgálják. Az amerikai szakemberek azért vizsgálták a rövidebb távon várható változásokat, hogy fel lehessen készülni rájuk. Brit kutatók 2100-ig fél méteres tengerszint-emelkedéssel számolnak.

A NOAA szerint az életet felborító és infrastruktúrát veszélyeztető tengerparti áradások 2050-re tízszer olyan gyakoriak lesznek, mint ma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábban két- vagy ötévente bekövetkező esemény egy évben többször is előfordulhat.

A tengerszint emelkedését a klímaváltozást okozó emberi tevékenység okozza, ami miatt elolvadnak a gleccserek és a sarkok jégtakarói. A kutatók szerint legalább 1971 óta emberi hatásra emelkedik a vízszint, ami 1900 óta gyorsabban nő, mint a megelőző háromezer évben bármikor – számolt be a Sky News.

Rovatok