Index Vakbarát Hírportál

Egyre szélesedik a kiberháború Moszkva ellen

2022. március 8., kedd 15:36

Egyre több hackertámadás éri az orosz hálózatokat. Az Anonymous mellett önkéntes hackerek is segítik az ukrán oldalt.

Jegor Ausev, egy kijevi kiberbiztonsági cég társalapítója február 25-én az ukrán védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselőjének kérésére felhívást tett közé, amelyben felszólítja az ukrán kiberközösséget, hogy saját eszközeikkel ők is védjék az országot. Hackerek és kiberbiztonsági szakértők jelentkezését kérték. Ausev cége egyébként, a Cyber Unit Technologies az ukrán kormánnyal dolgozik az ország infrastruktúrájának védelmében. Elmondta, hogy az önkénteseket védekező és támadó kiberegységekre osztják fel, a védelmieket például erőművek és vízrendszerek védelmére alkalmaznák.

Orosz részről a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megbízásából létrehozott Oroszországi Számítógépes Incidensek Nemzeti Koordinációs Központja kritikusnak értékelte az orosz kibertér elleni támadások veszélyét.

Február végén az Anonymous hackercsoport is kampányolni kezdett, hogy globális kiberharcosai vegyék célba Oroszországot. Több orosz kormányzati webhelyet letiltottak, köztük az állami ellenőrzés alatt álló Russia Today hírszolgálatot, valamint a Kreml, az orosz kormány és az orosz védelmi minisztérium weboldalait. Elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásai során több rendszer is eláraszt egy megcélzott webhelyet, így más forgalom nem juthat át rajta.

Már volt dolguk egymással

Az Anonymous, ez a vezető nélküli, világszintű aktivistaközösség még komoly fejfájást okozhat az oroszoknak. A csoport jellemzően nagyvállalatokat és kormányokat támad, tevékenységei gyakran nagy eseményekhez kapcsolódnak (és mi lehet nagyobb, mint egy háború?), illetve az elnyomás, a hatalommal való visszaélés ellen harcolnak. De az oroszokkal nekik sincs könnyű dolguk: bonyolult kiberbiztonsági programot használnak, ráadásul ők is szívesen alkalmaznak informatikai támadást háborúik kiegészítéseként.

A 2014-es, Krím félszigeti invázió során átvették az irányítást a távközlési hálózatok és a félsziget egyetlen internetes központja felett, mobiltelefonokról azonosították az oroszellenes tüntetőket és blokkolták az ukrán parlamenti képviselők telefonját. Ezzel párhuzamosan az Anonymous több orosz kormányzati weboldalt offline állapotba állított, és elárasztotta botforgalommal (nem valós felhasználók generáltak forgalmat).

Ukrán muzsika az oroszoknak

Február végén azt nyilatkozták, hogy sikerült feltörniük az orosz védelmi minisztérium adatbázisát, és a képviselők adataival együtt feltöltik az internetre. Állítólag a fehérorosz Tetraedr fegyvergyártó e-mailjeihez és az Orosz Nukleáris Intézet adataihoz is hozzáfértek. Céljaik között szerepel Ukrajna országos infrastruktúrájának védelme, a kormány segítsége a kiberkémkedésben, az orosz álinformációk eltávolítása a világhálóról, valamint a bankok és kormányzati webhelyek megtámadása.

Az orosz tévécsatornákat is meghackelték, ukrán zenéket játszottak be, és cenzúrázatlan híreket sugároztak. Nekik köszönhetően az ukrán lakosság helyzetéről is egyre több információ juthat el az oroszokhoz, akik nem kapnak objektív tájékoztatást, csak propagandahíreket.

Bizonytalan, hogy az Anonymous kibertámadásai jelentős hatással lehetnek-e Oroszország szándékaira vagy katonai taktikájára, de olyan információkat is kiszivárogtatnak, amelyek segítik az ukránokat a felkészülésben.

Az Anonymous mellett számos ukrán kiberszakember jelentkezett az ország kibervédelmére. Az önkénteseket Telegramon, egy ingyenes, titkosított üzenetküldő alkalmazáson (ahol az ukrán kormány hivatalos csatornája, az @UkraineNOW is működik) és más titkosított fórumokon keresztül szervezik be.

Folyamatosan követjük a z orosz–ukrán háború eseményeit , percről percre frissülő pénteki cikkünket itt találja.

(Borítókép: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok