Index Vakbarát Hírportál

A gyerekek könnyebben elkaphatják újra a koronavírust

2022. március 15., kedd 22:51

Kisebb valószínűséggel termelnek antitesteket a koronavírus ellen a fertőzött gyerekek a felnőttekhez képest, holott a tünetek és a vírus szintje hasonló a szervezetükben – derül ki egy ausztrál tanulmányból.

A kis létszámmal elvégzett kutatás eredményeit a Nature ismertette. Ezek az eredmények egyes kutatók szerint kiegészítik azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint erőteljesebb a gyermekek koronavírusra adott kezdeti immunválasza, egyúttal a fertőzést is gyorsabban átvészelik.

Az eredmények ugyanakkor több kérdést is felvetnek azzal kapcsolatban, hogy milyen immunitás alakul ki a gyerekekben. Az antitestek ugyanis az újrafertőződés elleni védekezésben is fontosak lehetnek.

A JAMA Network Openben közzétett tanulmány 57, átlagosan négyéves gyermeket és 51, átlagosan 37 éves felnőttet vizsgált. Szervezetükben 2020. május 10. és október 28. között mutatták ki a koronavírust.

A résztvevők azonban tünetmentesek voltak, vagy pedig enyhe tünetekkel járt náluk a fertőzés.

A kutatók orr- és torokkenetet vettek a résztvevőktől azért, hogy megmérjék a vírus RNS-szintjét. De vérmintát is vettek tőlük IgG antitestek ellenőrzésére.

A vizsgálatok elvégzésekor megállapították, hogy a gyermekek és a felnőttek vírusterhelése hasonló volt, ám antitesteket csak 37 százalékuk termelt, szemben a felnőttek 76 százalékával. A Nature cikke szerint a gyerekek azért termelhetnek kevesebb antitestet, mert erőteljesebb a veleszületett immunválaszuk, mint a felnőtteké.

Hozzáteszik, hogy a gyermekek jobban reagálhatnak a fertőzésekre az olyan területeken, ahol a kórokozók a szervezetbe jutnak, így például a torkon vagy az orron keresztül. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyorsan eltávolítja a vírust, így már nem váltódik ki az antitesteket termelő adaptív válasz.

Más tanulmányok viszont azt is kimutatták, hogy a gyermekek szervezete erősebb és gyorsabb választ ad a fertőzésre, amiben a veleszületett immunrendszer fontos szerepet játszik.

Rovatok