Index Vakbarát Hírportál

Napok alatt végzett a rákkal az egereken kipróbált új kezelés

2022. március 15., kedd 08:39

Nem maga a gyógyszer, hanem a bejuttatása a forradalmi újítás.

Nagyon hatásosnak bizonyult a laboratóriumi tesztek során egy újfajta rákgyógyszer, ami mindössze hat nap alatt végzett az előrehaladott petefészek- és vastagbélrákkal. Az eredmény ígéretes, de túlzott izgalomra egyelőre nincs ok, mivel embereken egyelőre nem próbálták ki a terápiát, ha minden jól megy, a klinikai tesztek az idei év végén kezdődhetnek el.

A texasi Rice Egyetemen kipróbált kezelés kulcsát apró „gyógyszergyárnak” nevezett gyöngyök jelentik, amelyek a testbe ültetve folyamatosan nagy mennyiségben bocsátanak ki interleukin–2-t (IL2). Az interleukin2 egy citokin, vagyis olyan fehérje, ami képes mozgósítani a szervezet védekezőrendszerének elemeit. (A citokin név a koronavírus által okozott citokinvihar kifejezésből, vagyis szervezetre káros immunreakcióból lehet ismerős.)

Csak behelyezzük őket és a pici gyógyszergyárak mindennap előállítják a szükséges dózist, ahol kell, amíg a rák el nem tűnik

– mondta Omid Veiseh biomérnök.

A citokineket már jelenleg is használják bőrrák és vesedaganatok kezelésére. A hatékony alkalmazás fő akadálya, hogy eddig nem tudták a tumor ellen hatásos mennyiségű citokint bejuttatni anélkül, hogy azzal az egész szervezetben drámai mellékhatásokat okozó erős gyulladásos folyamatot okoznának.

Az új eljárásban alkalmazott gyöngyöket a hashártyába ültették, így a daganat közelében olyan koncentrációban sikerült adagolni a citokint, ami infúzióban beadva már túl mérgező lett volna. A tumor körül gyakorlatilag harmincszoros mennyiségben volt jelen az anyag, mint a test más részein.

Maguk a gyöngyök hidrogél nevű műanyagból vannak, amely megvédi a belül található citokineket előállító sejteket a test természetes védekezőmechanizmusaitól.

Kimutattuk, hogy az idegen test elleni védekezés 30 napon belül elzárta a kapszulákból származó citokinek útját. Az is kiderült, hogy a kezelés biztonságosan megismételhető, ha szükséges

– jelezte Veiseh.

A különleges gyöngyöket a test más részein is alkalmazhatják a rák ellen, amennyiben van hozzá megfelelő hordozó szövet, és szükség esetén az általuk előállított anyagot cserélhetik. Ha sikeres lesz, a kezelés további előnye, hogy egyszerűen és viszonylag kevés kellemetlenséggel bejuttatható a testbe.

Az újító eljárás emberi alkalmazását meggyorsíthatja, hogy a minigyárak által bejuttatott gyógyszerek a klinikai teszteken már átmentek.

(ScienceAlert)

(Borítókép: Rice University / YouTube)

Rovatok