Index Vakbarát Hírportál

Alváskor a halvány fény is káros az egészségre

2022. március 17., csütörtök 18:39

Attól, hogy jól alszunk, még nem biztos, hogy a testünk is.

Alváslaboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy alváskor akár kevés háttérfény is károsan terheli a szív- és érrendszert, illetve az anyagcserét. A Northwestern Egyetem orvosi karának munkatársai az amerikai tudományos akadémia lapjában közölt kutatásából kiderült, hogy egyetlen alvás egy lenémított televízió fényében megemelte a vércukorszintet és a szívritmust. 

Korábbi kutatások már kimutattak összefüggést a képernyőfény és az alvás minősége között. Olyan adatok is felmerültek, hogy az éjszakai fény zavaró hatása növeli a rák, az elhízás és a szívbetegség kockázatát. Ez az első olyan kutatás, amelyben kísérleti úton vizsgálják ezt a jelenséget.

A kísérletben 20 fiatal és egészséges önkéntes vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport két egymást követő éjszakát töltött a laboratóriumban sötétben (kevesebb mint három luxban) alvással. A másik csoport az egyik estét sötétben, a másikat gyenge fényben töltötte, egy 100 luxos szobai fényforrással.

A gyenge fényben alváskor kimutathatóan gyorsabb volt alvás közben a szívverés, ami hosszú távon nagyobb stresszt jelent, és veszélyeztetheti a szív egészségét.

A szívverés gyorsabb egy gyengén világított szobában. Bár az ember alszik, az autonóm idegrendszer aktív. Ez rossz. Általában a szívverés és más kardiovaszkuláris paraméterek alacsonyabbak éjszaka, és magasabbak napközben

– mutatott rá Daniela Grimaldi, az egyik szerző.

A vizsgálatok a fényben alvást követő reggelen emelkedett inzulinrezisztenciát mutattak ki. Maguk a résztvevők egyébként az alvás körülményeitől függetlenül nem érzékeltek semmilyen közérzeti különbséget – az eredmények ennek ellenére alátámasztják azokat a statisztikai adatokat, amelyek a környezeti fény káros hatására utalnak.

A fény hatására az alvás fázisai is eltolódtak: több volt az elalvás kezdetére jellemző NREM-állapot, és kevesebb a lassú hullámú alvás, illetve a mély álomra jellemző gyors szemmozgással járó REM-fázis. 

A tudósok javaslata, hogy alváskor, amennyire lehetséges, legyen sötét.

Ha tisztán látod a környezeted, akkor valószínűleg túl sok a fény

– fogalmaztak.

(CNN, New Atlas, Northwestern)

Rovatok