Index Vakbarát Hírportál

Négyezer éves sírokat tártak fel Egyiptomban

2022. március 18., péntek 13:29 | aznap frissítve

Az elmúlt években magas rangú tisztviselők és papok több száz színes koporsóját találták meg.

Öt négyezer éves sírt tártak fel a Kairótól délnyugatra fekvő Szakkara archeológiai helyszínen egyiptomi régészek.

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium csütörtökön számolt be róla, hogy az egyiptomi kutatócsoport száz méterre a Merenré piramistól, Szakkara ősi nekropoliszának déli részén fedezte fel a sírokat. A lelet az Óbirodalom (Kr. e. 2686-2181) végének és a Középbirodalom (Kr. e. 2181-2055) kezdetének időszakából származik.

Az egyik sír egy Iri nevű magas rangú tisztviselőé volt. Egy akna vezet a sírkamrába, amelynek falai temetést ábrázolnak áldozati asztalokkal, egy palota homlokzatával és hét olajat tartalmazó edénnyel. A sír belsejében egy hatalmas mészkőszarkofág és a sír tulajdonosának faragott tárgyai találhatók.

A második sírhoz, amely valószínűleg a Jart nevű személy feleségéé lehet, egy téglalap alakú akna tartozik. A harmadik sírban Bi Nafarhafaji nyugszik, aki egyebek mellett a Nagy Ház felügyelője, pap és a ház takarítója volt.

A negyedik sírba a király sminkjéért és öltözködéséért felelős nőt, Bettyt temették. Ő a szerelem, a szépség, a zene, a tánc, a termékenység és az élvezetek istennője, Hathor papnője volt.

Az utolsó sírban Hannu fekszik, aki számos tisztséget viselt: a királyi palota felügyelője, polgármester, a Nagy Ház felügyelője, Alsó-Egyiptom pecsétjeinek hordozója és egy gyümölcsöskert felügyelője volt.

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több száz színes koporsót is találtak, amelyekben a 26. dinasztia magas rangú tisztviselőinek és papjainak jól megőrződött múmiái voltak - áll a közleményben.

(MTI)

Rovatok