Index Vakbarát Hírportál

Dennis Parnell Sullivan matematikus kapta az Abel-díjat

2022. március 23., szerda 21:08

A 81 éves amerikai matematikus igazolt egy olyan sejtést, amellyel hatvan éven át nem boldogultak a tudósok.

Dennis Parnell Sullivan amerikai matematikus kapta idén az Abel-díjat a topológia, különösen a káoszelmélet kutatása terén végzett munkájáért – jelentette be a norvég tudományos akadémia. Sullivannek, a New York-i Stony Brook Egyetem professzorának az elismerést „a tágan értelmezett topológia, különösen annak algebrai, geometriai és dinamikai vonatkozásai” területén elért forradalmi eredményeiért ítélték oda.

A topológia „a tárgyak olyan tulajdonságait tanulmányozza, amelyek nem változnak, amikor a tárgyak deformálódnak”, és használata nagy jelentőségű „a fizikától a közgazdaságtanon át az adattudományig” – közölte az akadémia.

A 81 éves tudós, a matematikusok közösségének aktív és karizmatikus tagja azért kapta a díjat, mert a matematika rendkívül változatos területei között talált mély összefüggéseket.

Könnyedén lépett át egyik területről a másikra algebrai, analitikai és geometriai elméleteket alkalmazva, akár egy igazi virtuóz

– mutatott rá a közleményben Hans Munthe-Kaas, az Abel-díj bizottságának elnöke.

A Michiganben született Sullivan gyermekkorában a texasi Houstonba költözött, később a Rice Egyetemre járt, ezután a Princetonon doktorált. A dinamikus rendszerek, ismertebb nevén a káoszelmélet kutatását az 1970-es évek végén kezdte el. Igazolt egy olyan matematikai sejtést, amellyel hatvan éven át nem boldogultak a tudósok.

Rovatok