Index Vakbarát Hírportál

Európai távközlési műholdakat támadtak meg az oroszok

2022. március 26., szombat 11:42

Az ukrán invázióval egy időben történt, most ismerték el.

Az ukrán hadsereg kommunikációjának megzavarására irányult az az orosz kibertámadás, amely a KA-SAT európai műholdas internetszolgáltatót érte február elején – értesült amerikai kormányzati forrásoktól a Washington Post.

A KA-SAT hálózatot az amerikai Viasat üzemelteti, és február 24-én az Ukrajna elleni támadással egy időben támadtak zavarok a szolgáltatásában Kelet-Európában. A Viasat pár nappal később közleményben „kibereseményeket” nevezett meg a szolgáltatás kimaradásának okaként, de részleteket nem közöltek.

Az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) az ukrán hírszerzési szolgálatokkal közösen kivizsgálta a történteket, és bár jelentésük nem nyilvános, kiszivárgott, hogy megállapításuk szerint az orosz hadsereg hackerei álltak a támadás mögött.

A Viasat vezetői elmondták, hogy a támadást az ügyfelek műholdas kapcsolatát vezérlő terminálok rendszerén keresztül hajtották végre. Maga a KA-SAT egy kis szolgáltató, amit a Viasat tavaly vásárolt meg a francia Eutelsattól.

Bár az orosz támadással egy időben végrehajtott kibertámadások sikerességével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, amint a KA-SAT esete mutatja, az ilyen akciókat a legtöbb esetben hosszú ideig homály fedi.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a héten arra szólította az amerikai cégeket, hogy készüljenek fel, mert hírszerzési információk szerint az oroszok kibertámadásokra készülnek az ország ellen. Csütörtökön az amerikai igazságügy vádat emelt négy orosz állami hivatalnok ellen, akik részt vettek több amerikai infrastruktúrát érintő kibertámadásban – írja a Verge.

Rovatok