Index Vakbarát Hírportál

Több száz millió dolláros korrupcióval vádolják a Microsoftot

2022. március 26., szombat 12:43

Egy kirúgott alkalmazott hívta fel a figyelmet a visszaélésekre.

Az egykori Microsoft-alkalmazott Jasszer Elabd azzal vádolja a vállalatot, hogy hatalmas pénzeket költ megvesztegetésre Afrikában és a Közel-Keleten.

Elabd húsz évig volt a Microsoft alkalmazottja, és 2016-ban bukkant először különös pénzügyi tranzakcióra, amelyben a cégtől pár hónappal korábban eltávolított alkalmazott igényelt 40 ezer dollárt egy üzlet véglegesítéséhez. Amikor a szakember a feletteseinek felhozta az ügyet, megpróbálták eltussolni, végül kirúgták.

Egykori kollégái segítségével információkat szerzett Szaúd-Arábiában, és kiderítette például, hogy egy ellenőrzés szerint Katarban a helyi oktatási minisztérium által 9,5 millió dollárért vásárolt szoftverekből végül egyet sem telepítettek.

Elabd becslése szerint a szoftveróriás évente 200 millió dollárt költ kenőpénzekre és drága ajándékokra a térségben.

Néhány éve Magyarországon is felmerült a korrupció gyanúja a Microsoftnál, és hasonló ügyekről lehetett hallani más közép-európai országokban is. Akkor a külföldi korrupció gyakorlását tiltó amerikai törvény alapján indult vizsgálat a vállalat ellen.

A cég közölte, hogy elkötelezett a tisztességes üzlet mellett, és minden munkatársát arra buzdítja, hogy jelentse, ha törvénysértést vagy etikátlanságot tapasztal.

Tavaly ősszel különösen komoly fenyegetést kaptak az amerikai igazságügyminiszter-helyettestől, Lisa O. Monacótól, aki egy nyilvános beszédében arra utalt, hogy látóterükbe került, hogy egyes vállalatok visszaesők külföldi korrupciós vétségekben.

(Lioness, The Verge, Windows Central)

Rovatok