Index Vakbarát Hírportál

Nyolc világbajnokot ver bridzsben a mesterséges intelligencia

2022. március 29., kedd 10:03

Egy mesterséges intelligencia nyolc világbajnokot győzött le bridzsben, egy olyan játékban, amelyben az emberi felsőbbrendűség eddig ellenállt a gépek előretörésének – írja a Guardian.

A győzelem új mérföldkövet jelent a mesterséges intelligencia számára, mivel a bridzsben a játékosoknak kevesebb információ birtokában inkább ellenfeleik viselkedésére kell reagálniuk – ez a forgatókönyv sokkal közelebb áll az emberi döntéshozatalhoz.

Ezzel szemben a sakkban és a Góban – mindkettőben legyőzte már a mesterséges intelligencia az embert  egy játékosnak egyszerre csak egyetlen ellenfele van, és mindketten az összes információ birtokában vannak.

Amit láttunk, az alapvetően fontos előrelépést jelent a mesterségesintelligencia-rendszerek állapotában

– mondta Stephen Muggleton, az Imperial College London gépi tanulással foglalkozó professzora.

A francia startup, a NukkAI pénteken egy kétnapos párizsi verseny végén jelentette be a mesterséges intelligencia győzelmének hírét.

A NukkAI kihívása során a bajnokoknak 800 egymást követő osztást kellett lejátszaniuk, 80 tízes szettre osztva. A partikból ezúttal kihagyták a licitálást, így azok aduk nélkül mentek végig.

Minden bajnok egy-egy robotpartnert kapott párnak, az ellenfél pedig a mesterséges intelligencia volt. Ezek az ellenfelek a világ eddigi legjobb robotbajnokai voltak  olyan robotok, amelyek számos robotversenyt nyertek, ugyanakkor közel sem olyan jók, mint az emberek.

A NooK nevű mesterséges intelligencia ugyanazt a szerepet játszotta, mint az emberi bajnok, ugyanazokkal a lapokkal és ugyanazokkal az ellenfelekkel. A pontszám az ember és a mesterséges intelligencia eredményeinek különbsége volt, az egyes játszmák átlagában. A NooK a 80 játszmából 67-et, azaz 83 százalékot nyert meg.

Rovatok