Index Vakbarát Hírportál

Élet lehet a Plútó jeges vulkánjaiban

2022. április 1., péntek 14:57

Az egykori bolygó felszínén olyan területet találtak, amely semmire sem hasonlít, amit a Naprendszerben ismerünk.

Csillagászok a NASA New Horizons szondája által 2015-ben készített fotókat vizsgálva különös területre bukkantak a Plútó felszínén, ami más, mint az égitest egyéb részei.

Egy jeges vulkánokkal teli mezőt találtunk, ami semmire sem hasonlít, amit itt, a Naprendszerben ismerünk

– mondta a Nature Communicationsban megjelent felfedezést leíró Kelsi Singer, a Southwest kutatóintézet munkatársa.

A Plútó, mint ismert, 2006-ban veszítette el bolygóstátuszát, miután a Nemzetközi Csillagászati Unió változtatott a bolygókat meghatározó definíción. A változtatás óta törpebolygó Plútó a Naprendszer külső vidékén helyezkedik, a Kuiper-övön túl. Átlagos hőmérséklete mínusz 232 Celsius-fok, a felszínén állva kék eget és piros havat látnánk. Az új felfedezés alapján ráadásul alkalmasabb életre, mint korábban gondoltuk.

A különös terület egy ezer kilométer átmérőjű egykori becsapódási kráter, amelyet nagy hullámos jég fed, amelyből két vulkanikus hegy, a Wright Mons és a Piccard Mons emelkedik ki. Ezek akkorák, mint a legnagyobb földi vulkán, a hawaii Mauna Loa. A hegyeket jégvulkánok hozták létre, amelyekből a felszín alatt található víz a hideg felszínre jutva azonnal megfagyott.

A jeges felszínen viszonylag kevés a becsapódási kráter, ami arra utal, hogy a vulkáni tevékenység nemrég következhetett be. A csillagászok két további következtetést vontak le: az egyik, hogy a Plútó felszíne alatt nagy mennyiségű víz található, a másik, hogy a bolygó belseje forró, de legalábbis időnként elegendő energiát szolgáltat a vulkanikus tevékenységhez. A két dolog jelenléte azt jelenti, hogy élet is kialakulhatott a törpebolygón.

Azért elég nagy kihívás lehet ott a túlélés az organizmusoknak. Szükségük van valamilyen folyamatos hozzáférésre a tápanyagokhoz. Ha a vulkanizmus időszakos, és változik a hő vagy a víz elérhetősége, az valószínűleg elég kemény környezet az életnek

– vélekedett Singer.

A Plútó egy nagyon távoli világ, de egy jövőbeli űrszonda radarral betekinthetne a most felfedezett jég alá.

(CNN)

Rovatok