Index Vakbarát Hírportál

Tanulmányozzák a részeg majmot a kutatók

2022. április 4., hétfő 11:52

Kedvelik az erjedt gyümölcsöt a pókmajmok, de nem részegednek le tőle – derül ki egy új tanulmányból, amelyet Christina Campbell, a northridge-i Kaliforniai Állami Egyetem munkatársa és kollégái készítettek.

A Kaliforniai Állami Egyetem kutatói megfigyelték, hogy előszeretettel fogyasztanak erjedt gyümölcsöt a Geoffroy-pókmajmok. A tudósok szerint a megfigyelés abban is segíthet, hogy kiderüljön, hogy az emberek miért kedvelik az alkoholt.

A vizsgálatból kiderült, hogy a majmok rendszeresen fogyasztanak alacsonyabb etanoltartalmú gyümölcsöket. Két példány vizelete pedig olyan bomlástermékeket tartalmazott, ami azt bizonyítja, hogy az alkohol nemcsak áthalad az állatok szervezetén, hanem megemésztik és fel is használják.

Elsőként sikerült kétséget kizáróan igazolnunk, hogy a vadon élő állatok emberi beavatkozás nélkül etanoltartalmú gyümölcsöt fogyasztanak

mondta az egyetem munkatársa, Christina Campbell. Hozzátette: szükség lesz még kutatásokra, de eddig úgy tűnik, igaz a részeg majom elmélet.

A hipotézis szerint – amit 2000-ben alkotott meg Robert Dudley – a főemlősök etanol iránti vágya evolúciós előny, ami lehetővé tette, hogy őseink több állat előtt hozzájussanak a legérettebb és legtöbb energiával rendelkező gyümölcshöz. Kiemelik: mára azonban az emberi faj etanolkedvelése inkább veszélyes, és nem jelent táplálkozási előnyt.

A Geoffroy-pókmajmok nem részegednek le az elfogyasztott gyümölcstől, csak pluszenergiát jelent számukra, és feltehetően antimikrobiális hatásai vannak.

Rovatok