Index Vakbarát Hírportál

Ősi módszer lehet a depresszió ellenszere

2022. április 15., péntek 06:39

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központ szerint akár egy intenzív séta is ellenszer lehet a depresszióra. Egy friss elemzés szerint heti két és fél óra már 25 százalékkal csökkenti a depresszió kockázatát.

Még egy kevés testedzés is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint. Az amerikai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) szerint akár egy intenzív séta is ellenszer lehet a depresszióra – ismertette az MTI.

A CDC szerint a mérsékelt és az erőteljes testmozgás javítja az alvást, csökkenti a vérnyomást, véd a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen, csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és hatékony a szorongás és a depresszió ellen.

A JAMA Psychiatry folyóirat szerdán közzétett egy elemzést, amiből kiderült, hogy azoknál a felnőtteknél, akik heti 1,25 óra élénk sétának megfelelő fizikai mozgást végeztek, 18 százalékkal alacsonyabb volt a depresszió kockázata azokhoz képest, akik nem mozogtak.

A szerzők szerint heti 2,5 óra intenzív sétával már 25 százalékkal csökkent a depresszió kockázata. A testedzés előnyei akkor mutatkoztak meg leginkább, amikor valaki a teljes passzivitásból mozdult ki azzal, hogy beiktatta a testmozgást az életébe. Az ajánlott szintek feletti testmozgás azonban nem járt további előnyökkel.

Rovatok