Index Vakbarát Hírportál

Egy új módszerrel visszafordíthatók a Parkinson-kór tünetei

2022. április 27., szerda 07:30

Egy bristoli kórházban vélhetően a világon elsőként ültettek be egy olyan eszközt az agyba, amely visszafordítja a Parkinson-kór tüneteit.

A Southmead Kórház sebészei egy aprócska mély agyi stimulációs (DBS) készüléket használtak a Parkinson-kór által okozott rendellenes agysejtminták felülírására.

Tony Howells volt az első olyan személy, akin elvégezték a kísérleti kezelést 2019-ben, és szerinte a hatás „elképesztő” volt. Összesen huszonöt beteget választottak ki a kísérletre, ami jövő évben zárul.

A műtét előtt sétálni mentem a feleségemmel, és 182 méterre jutottam az autótól. Meg kellett fordulnom és visszamennem, mert egyszerűen nem tudtam járni. Aztán a műtét után pontosan egy évvel később ismét elmentem sétálni, és 4 km-t mentünk, és még tovább is mehettünk volna

– nyilatkozta Tony Howells a BBC-nek.

Jelenleg nincs gyógymód a Parkinson-kórra, amely az évek alatt az agy egyes részeinek fokozatos károsodásához vezet. A tünetek közé tartozik a testrészek akaratlan remegése, a lassú mozgás, valamint a merev és rugalmatlan izmok. A legtöbb embernél a tünetek 50 éves kor felett jelentkeznek, de a betegek öt százalékánál 40 éves kor alatt jelentkeznek a tünetek először.

A Parkinson-kór hagyományos műtétei során egy meglehetősen nagy méretű akkumulátort ültetnek be a mellkasba, a bőr alatt a fej tetejéig futó vezetékekkel.

Az új DBS-rendszer a valaha létrehozott legkisebb, a koponyába ültetett implantátumhoz tartozó apró akkumulátorrendszerrel működik. Ez után elektromos impulzusokat juttat közvetlenül az agy célzott területeire. Ehhez elektromos szondákat vezetnek a koponyán keresztül mélyen az agy közepébe, a szubtalamikus magjaiba.

Az új műtét elvégzése mindössze három órát vesz igénybe, körülbelül feleannyi időt, mint korábban a nagyobb akkumulátorral. Howells így nyilatkozott saját tapasztalatairól a BBC szerint:

Addig nem is érthetjük meg, milyen frusztráló a Parkinson-kór, amíg nem történik meg velünk. Már a cipőfűződ bekötése is egy nagy művelet… a mindennapi életedre végtelenül kihat. 

Azt mondta, hogy újra tud golfozni, és sokkal gyorsabban tud bármit csinálni, mint korábban, ami „végtelenül sokat segített neki” a kezelés után.

Rovatok