Index Vakbarát Hírportál

Több privát adatot távolít el a Google, ha kérik

2022. április 28., csütörtök 09:11

Megnehezítenék a doxolást és kihagyják a keresésből a deepfake-eket.

A felhasználók évek óta kérhetik, hogy érzékeny adataikat, például bankszámlaszámukat vagy kártyaszámukat eltávolítsa a Google internetkereső a találatai közül. Az amerikai cég most kibővítette azon adatok körét, amelyeknek eltávolítását kezdeményezhetik a felhasználók.

Az intézkedés egyik célja, hogy megnehezítsék egy adott személy doxolását, vagyis adatainak lenyomozását. Az eltávolítható vált adatok a következők:

Eltávolítják az intim helyzeteket ábrázoló személyes fotókat is

A Google ezek mellett eltávolíthatja az intim helyzeteket ábrázoló személyes fotókat, a pornográf deepfake-eket és az olyan képeket, amelyekre képszerkesztő segítségével helyezték rá a felhasználó képmását. Eltávolítanak továbbá olyan oldalakra mutató linkeket, ahonnan nem lehet eltávolítani az ehhez hasonló személyes tartalmakat.

A cég hivatalos blogjában közölte a változást és egyben felhívta az internetezők figyelmét, hogy az eltávolítás csak a keresésekre vonatkozik, tehát az adataikat tartalmazó weboldalak nem tűnnek el az internetről.

A Google legutóbb tavaly októberben vezetett be hasonló személyes adatok kezeléséhez kapcsolatos szolgáltatást, akkor tették lehetővé a 18 év alattiaknak, hogy eltávolítsák az őket ábrázoló fotókat a Google képkereső szolgáltatásából.

(The Keyword, The Verge)

Rovatok