Index Vakbarát Hírportál

Törölte a hacker az egymillió dollárnyi lopott kriptót

2022. április 28., csütörtök 11:19

Elveszett a zsákmánya annak a hackernek, aki a múlt héten a Zeed DeFi-protokoll hibáját kihasználva egymillió dollár értékű kriptopénzre tett szert – tudósított a Vice.

A blokkláncrendszerek biztonságára szakosodott BlockSec jelentése szerint a támadó célpontja a Binance Smart Chain okosszerződéses decentralizált pénzügyi rendszerben működő Zeed-protokoll, amely Yeed nevű pénzével kriptokölcsönöket folyósított, miközben azokat, akik a kölcsönök fedezetéül szolgáló likviditást biztosították, ugyancsak Yeedben jutalmazta. A hacker itt talált egy olyan hibát, amivel extra jutalomra tett szert.

A mintegy egymillió dollárnyi jutalom eladásával ideiglenesen bedöntötte a Yeed kriptopénzt. Amikor azonban az összeg ellenértéke megérkezett,

hirtelen aktiválta a szerződés önmegsemmisítő funkcióját, ami rögzítette és gyakorlatilag megsemmisítette az így szerzett kriptopénzt.

A BlockSec szakértői szerint nem világos, hogy a hacker tévedésből semmisítette-e meg a zsákmányt, vagy szándékosan, csak a felfordulás volt a célja, a Zeed biztonsági funkcióját reklámozta, vagy csak belefutott.

A Zeed közleményben közölte, hogy a decentarlizáltság, az átláthatóság és az autonómia révén felkészültek az ilyen támadásokra, és az esetet a Yeed közösség közreműködésével fogják megoldani. A megoldás egyébként az okosszerződés auditálása és helyreállítása lesz. A Yeed kereskedését ezzel együtt április végéig felfüggesztették.

(Vice)

Rovatok