Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a Crew–4 a Nemzetközi Űrállomásra

2022. április 28., csütörtök 08:40

Az új legénységben annyi nő van, mint férfi, köztük az első fekete nő az űrállomáson.

Három amerikai és egy olasz űrhajós érkezett csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), mintegy 16 órával azután, hogy elindultak. 

Kjell Lindgren, Bob Hines és Jessica Watkins amerikai űrhajósok, valamint Samantha Cristoforetti, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa szerdán startolt a floridai Cape Canaveralról. Jessica Watkins egykori rögbijátékos és geológus az első fekete nőként érkezett a 23 éves Nemzetközi Űrállomásra.

Az asztronauták a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajóján utaztak, amelyet egy Falcon 9 hordozórakéta juttatott az űrbe. Ez a negyedik csapat, amely Elon Musk űrvállalatának rakétáján utazott az űrállomáshoz, ezért lett a nevük SpaceX Crew4.

Öt nap alatt adják át az űrállomást

Az új legénység a jelenleg az ISS fedélzetén állomásozó űrhajósokat, három amerikait és egy németet – Thomas Marshburnt, Raja Charit, Kayla Barront, valamint Matthias Maurert – váltja fel. Az űrállomás átadása és átvétele mintegy ötnapos folyamat.

Az új legénység a NASA közlése szerint az immunrendszerrel, az alternatív szerves betonnal és a mikrogravitáció emberi keringésre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatásokat végeznek majd.

Kjell, Bob, Jessica és Samantha olyan kutatási vizsgálatokat fognak végezni, amelyek segítenek a NASA-nak felkészülni a Holdon – és végül a Marson – való hosszabb távú tartózkodásra

– mondta Bill Nelson, az Amerikai Űrutazási és Űrkutatási Hivatal igazgatója.

Az új legénységet várhatóan idén szeptemberben váltja egy új csapat.

(CNN, MTI)

https://edition.cnn.com/2022/04/27/tech/spacex-launch-crew-4-wednesday-scn/index.html

Rovatok