Index Vakbarát Hírportál

Törökök gyártják az ukránok titkos fegyverét, mutatjuk, mit tud

2022. május 8., vasárnap 10:28

A harcászati eredményekkel büszkélkedő szuperdrónt Ukrajna Törökországtól vásárolta, amelyeket Recep Tayyip Erdoğan török elnök vejének magánvállalatában gyártanak.

Legutóbb vasárnap vetették be az ukrán Bayraktar TB2-es drónt. Legalábbis Ukrajna azt állítja, hogy a szóban forgó drón megsemmisítette az orosz hadsereg Szerna osztályú desszanthajóját. A kijevi katonai hatóságok azt állítják, hogy az egyik drónjuk már a második orosz hajót süllyesztette el a Fekete-tengeren a Kígyó-szigeten indított offenzívában.

A Moszkva hadihajó múlt havi fekete-tengeri elsüllyesztése után felvételeken egy Bayraktar drón állítólag a Kígyó-szigeten kikötött hajóra mért csapást. 

A híres szuperdrón titka

A Bayraktar TB2 egy közepes magasságú, nagy hatótávolságú (MALE) pilóta nélküli harci drón, amely képes távvezérelt vagy autonóm repülési műveletekre. A repülőgépet egy földi irányítóállomáson lévő repülőszemélyzet felügyeli és irányítja.

A drón kifejlesztését főként Selçuk Bayraktarnak, a Massachusetts Technológiai Intézet egykori végzős hallgatójának tulajdonítják.  A török Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. cég gyártja, elsősorban a Török Fegyveres Erők számára, viszont a 2022-es évben Ukrajnával szorosabbra fűzték az üzleti szálakat.

Ukrajna legfontosabb fegyverforrása

A török iparszövetség jelentéseszerint januárban nőttek a Kijevbe irányuló eladások.  2022 első negyedévében ugrásszerűen megnőtt a Törökországból Ukrajnába irányuló védelmi export, a legtöbb értékesítésre az orosz inváziót megelőző hónapban került sor. Az idei év első három hónapjában az export 59,8 millió dollárt tett ki, szemben a 2021-es év azonos időszakában mért 1,9 millió dollárral.

Ukrajna a közelmúltban Törökország egyik legfontosabb védelmi ipari partnerévé vált. Megrendelte a Bayraktar TB2 típusú fegyveres drónokat, MILGEM-osztályú korvetteket, és Recep Tayyip Erdoğan elnök február eleji kijevi látogatása során megállapodást írtak alá a TB2-esek gyártóüzemének létrehozásáról

– mondta Arda Mevlutoğlu független védelmi elemző.

A TB2-esek, valamint a velük együtt használt irányított fegyverek szállítása már folyamatban volt, amikor a háború kitört. Emellett több más, kisebb méretű szerződés is volt Ukrajnával, például kommunikációs és célzóberendezésekre. Az export erőteljes növekedésének egyik lehetséges oka az lehet, hogy Ukrajna további megrendeléseket adott le a fent említett termékekre, beleértve a lőszereket és felszereléseket is.

A háború előtt is bevetették az oroszok ellen

Ukrajna idén januárban 16 TB2-es drónt rendelt, korábban pedig legalább 20-at vásárolt, amelyek egy részét tavaly vetették be a Donbász keleti régiójában az ukrán erők és az oroszok által támogatott szakadárok között lappangó háború közepette.

A drónokat a Baykar török védelmi magánvállalat tervezi és gyártja, amelynek technológiai vezetője Selcuk Bayraktar, Erdogan veje. 

A megfizethető, de kifinomult felszereltségükről ismert drónok kulcsszerepet játszottak az ukrán hadseregnek az orosz invázió elleni védekezésében.

Dalban áldják az ukránok a drón erejét

A lakosság körében is hihetetlenül népszerűek. Az ukránok még egy hazafias dalt is írtak a drónnak.

Miközben Törökország Ukrajnához kötődik, Oroszországgal is munkakapcsolatban áll, ami felbosszantotta Ankara NATO-szövetségeseit. Különösen az orosz gyártmányú Sz–400-as rakétavédelmi rendszer megvásárlása zavarta őket, ami miatt Ankara kikerült a washingtoni F–35-ös vadászrepülőgép-programból.

Rovatok