Index Vakbarát Hírportál

A repülő autó lehet a megoldás a forgalmi dugóra?

2022. május 9., hétfő 17:26

A Brain Bar és az Index podcastműsorában Nagy Ildi és Baranyi Marci a jövő autójáról beszélget Várkonyi Gábor autóipari szakértővel.

Alekszej Szmolin szovjet autótervező, akinek versenyautói több európai csúcsot tartanak, nemrég elkészítette a repülő autó eredeti műszaki terveit. A repülő autó folyóhoz vagy más akadályhoz érve a levegőbe emelkedik, és átrepül felette. A repülés szétszedhető helikopter-légcsavar segítségével történik. A légcsavar a poggyásztartóban van elhelyezve, és néhány pillanat alatt a gépkocsi tetejére szerelhető. A közönséges autómotor energiája teljesen elegendő kis távolságokra való repüléshez.

A fenti cikkely 1960-ból, a Békés Megyei Népújság novemberi számában olvasható. Az azóta eltelt hatvan évben – ha nem is Alekszej Szmolin tervei alapján – születtek repülő autók, még repülő autóknak készített felszállópálya is épült, mégis, ha a zebránál körbenézünk, illetve fölfelé, sehol sem látjuk ezeket a járműveket közlekedni. Ez többek között azért is van így, mert a repülő autók egyelőre nem tömeggyártásra vannak szánva, hiszen költségük olyan magas, hogy senkinek sem érné meg. Így a száguldó, lebegő és repülő járművekkel teli városi látképekért még mindig a sci-fi-filmek világába kell látogatnunk.

Igen ám, de ha nem a repülő autók jelentik a jelent, akkor milyen változások várhatnak az autóiparra a jövőben? Számíthatunk még arra, hogy ha feltaláljuk az időben utazó autót, akkor ugyanúgy, mint Dokinak a Vissza a jövőbe című film második részében, nekünk is repülő járgányt kell varázsolnunk belőle, hogy ha megérkezünk, ne lógjunk ki a guruló kocsival a sorból? Esetleg lesz olyan közlekedési eszköz is, amely szemetet fogyaszt, mint ugyanebben a filmben a DeLorean?

A Brain Bar és az Index közös podcastműsorának következő epizódjában a jövő autójáról beszélget Nagy Ildi és Baranyi Marci műsorvezető, méghozzá egy igazi hozzáértővel, ugyanis vendégük Várkonyi Gábor autóipari szakértő.

Várkonyi Gábor többek között arról is beszél, hogy bár az a progresszív elképzelés, hogy a fiataloknak egyre kevésbé fontos az autó birtoklása, mégis azt mutatják a számok, hogy egyre nagyobb az autósűrűség. Vajon mikor fordul meg a trend?

A szakértőtől azt is megtudjuk, hogy a sportos autók „arca”, azaz a kocsi nézete szemből azért tűnik morcosnak, hogy erősítse az előzési presztízsét. Arról is beszél, hogy az autók mindig leképezték egy adott társadalom felfogását. Az elmúlt időszakban például az autózás egyértelműen maszkulin terep volt, és míg pár éve még az számított, ki mennyire domináns az utakon, most inkább az a menő, ha barátságos, környezetbarát képet áraszt magáról az autótulajdonos, ahogy jelenleg Európában az autóellenesség politikai mainstream lett.

Korábbi epizódok:

Mennyire elérhető számunkra a Mars?

Lehetséges lesz egyszer az időutazás?

Ezt az internetet akartuk?

A mesterséges intelligencia az emberiség utolsó találmánya?

Rovatok