Index Vakbarát Hírportál

Holdporral állítanának elő oxigént és üzemanyagot

2022. május 12., csütörtök 21:04

A kínai rendszer kiváltaná a fotoszintézist.

A Hold felszíne két dologban bővelkedik: talajban és napfényben. A Nankingi Egyetem munkatársai, Jingfang Jao és Csigang Zu olyan rendszert találtak ki, amely ezt a két fő elemet használja oxigén és üzemanyag előállításához.

A Csang'o-5 holdszonda által visszahozott minták vizsgálata kimutatta, hogy a holdi talaj vasat és titánt tartalmazó vegyületekben gazdag, így katalizátorként használható. A csapat e felfedezés alapján dolgozta ki a „földönkívüli fotoszintézis” eljárást, amelynek lényege, hogy felbontják a vizet és az ember által kilélegzett szén-dioxidot is. Az elektrolízis során keletkező hidrogént a szén-dioxid bontásából keletkező szénhez adva szénhidrogént, például metánt állítanak elő, amely üzemanyagként hasznosítható. A folyamatból emellett oxigén származik, ami ugyancsak kapóra jön a Holdon tartózkodó űrhajósok életben maradásához.

A stratégia rendkívüli előnye, hogy csak napelemekre van szükség a működtetéséhez, külön erőforrás nélkül folyamatosan működhet. A Holdon a Föld körüli keringés miatt tizenhárom és fél napig tart egy nappal, és ugyaneddig az éjszaka. A mérések szerint a sarkoknál ennél jobb a helyzet: északon 324, délen 314 napig tart a napsütés évente.

A holdi talajban található katalizátorok hatásfoka nem túl magas, ezért a tudósok olyan módszereket kutatnak, amellyel például olvasztással és nanostruktúrákkal javítható az eredményesség. Ha sikerül, a kutatók a közeljövőben az emberes kínai holdmisszión is kipróbálnák a rendszert.

Az emberi űrutazást kiszolgáló ipar gyors fejlődésnek indul a közeljövőben. Ahogy az 1600-as években, a vitorlás hajók korában százával vágtak a tengernek hajók, be fog köszönteni az űr korszaka. De ahhoz, hogy idegen világok nagyszabású felderítésébe kezdjünk, szükség lesz a rakomány tömegének csökkentésére, a Földről hozott tartalékok elhagyására, az idegen világok lehetőségeinek kiaknázásával

– fogalmazott Jao.

(SciTechDaily)

Rovatok