Index Vakbarát Hírportál

Hol vannak már a földönkívüliek?

2022. május 16., hétfő 17:02

A Brain Bar és az Index közös podcastműsorában a földön kívüli élet létezéséről beszélget Nagy Ildi és Baranyi Marci, méghozzá Kiss László csillagásszal.

Ott vagyunk már? című podcastünk legújabb epizódjában inkább egy másik kérdést érdemes feltennünk: a földönkívüliek itt vannak már?

Nagy Ildi és Baranyi Marci már hatodik hete ül le beszélgetni egymással a jelen, a közeljövő és a távoli jövő kérdéseiről, ám most először némi bizonytalansággal a hangjukban kezdtek neki az aktuális témának. Nagy Ildi kifejtette félelmét, hogy ha elkezdenek beszélgetni a földönkívüliekről, ki fogja őket komolyan venni.

De újfent a tényeket kutatják az érdekességek között, kezdve azzal, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma tavaly tette közzé azt a jelentést, amelynek elkészítésére még a 2019-ben hatályba lépett Intelligence Authorization Act alapján az amerikai törvényhozás kötelezte a Pentagont. A jelentésből kiderül, hogy az amerikai kormány a katonai repülőgépek által jelentett 144 azonosítatlan repülő objektumból 143 esetre nem talál magyarázatot.

A jelentés nem említ földönkívülieket, de világossá teszi, hogy a jelenségek nagy része meghaladhatja a kormánynak az ilyen objektumok azonosítására szolgáló, meglévő eszközeinek képességét.

Baranyi Marcit ez a témakör a szórakoztatóipar és pszichológia oldaláról érdekli, végig is veszi műsorvezető társával, hogy a popkultúrából milyen földönkívüli-fajtákat ismerünk, és ezeket milyen tulajdonságokkal ruházzuk fel.

Ahhoz, hogy ne csak a filmek világából inspirálódjunk, szintén egy neves szakembert hívtak segítségül, hogy a laikusként felmerülő, földtől (vagy bolygótól) elrugaszkodott feltételezésekre reflektáljon. Vendégük Kiss László csillagász, aki ha sci-fi-filmekről van szó, könnyedén kapcsolja ki magában a fizikust, hogy gyermeki lelkesedéssel figyelje a hangosan száguldozó űrjárműveket, ám ha arról van szó, hogy létezhet-e a Földön kívül élet, akkor a tudomány felelősségével és reálisan vizsgálja a kérdést.

Az is kiderül, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint lehetséges, hogy ha nem is a földön kívüli élet jeleire, de földön kívüli technosignatúrákra előbb akadunk rá.

A csillagász arra is ráirányítja a figyelmet, hogy az élet kialakulásának lehetősége a legnagyobb bizonytalanság, ugyanis az általunk ismert életforma annyira komplex biokémiát igényel, hogy nagyon pici a valószínűsége annak, hogy csak úgy magától, millió véletlennek köszönhetően létrejöjjön. Stephen Webb írta egyik könyvében, hogy azért nem látjuk a földönkívülieket, mert csak a Földön lehetséges az élet kialakulása. Ez egy elég pesszimista szemlélet.

Ha már szemlélet, Kiss László szerint azért reménykednek olyan sokan a földönkívüliek létezésében, mert ezzel pótolják az életükből egyre jobban kiveszni látszó hitet.

Utazzon velünk, ha nem is több milliárd fénynapot, csak háromnegyed órát a szomszédos galaxisokon keresztül, és vizsgáljuk meg, van-e élet a Földön kívül.

Korábbi epizódok: 

Rovatok