Index Vakbarát Hírportál

Butábbak lehetünk a koronavírustól

2022. május 18., szerda 14:25

Akár 10 IQ pontot is veszíthetünk intelligenciánkból, sőt, a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulását is elősegítheti a hosszú Covid. Ez derül ki a legfrissebb kutatásokból.

A cambridge-i egyetem és a londoni Imperial College legújabb tanulmánya arra a  következtetésre jutott, hogy a súlyos koronavírus olyan károsodást okozhat a kognitív képességekben (memóriában, érzékelésben, észlelésben, figyelemben, képzeletben), ami egyenértékű az 50-70 éves kor között bekövetkező óhatatlan szellemi hanyatlás mértékével − írta meg a Menedzsment Fórum.

A kutatók szerint a károsodás mértéke akár 10 IQ-pont elvesztésével lehet egyenértékű.

Az oxfordi egyetem márciusi tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy szövetkárosodást és -zsugorodást mutattak ki az agy egyes részein olyan enyhe Covidtól szenvedő embereknél, akiknek a szaglása átmenetileg sérült.

Lesújtóak az eredmények

A kutatók az Egyesült Királyság úgynevezett Biobankjából – a világ egyik legnagyobb orvosbiológiai adatbázisából – származó, közel 800 agyvizsgálatot elemeztek, és ennek eredménye is lesújtó: az agy teljes méretének csökkenését tapasztalták azoknál, akik átestek a koronavíruson. Ezzel egyidejűleg átlagosan nagyobb mértékű kognitív hanyatlás is megfigyelhető az érintetteknél.

A science.org tanulmánya szerint a vírus ideggyulladást és rendellenes neuroimmun-válaszokat okoz, ezért van az, hogy a neurológiai állapotok nem egyszerre jelentkeznek: először az agyat érintik, majd az idegrendszer többi részét – az izmokat, a szerveket. A gyulladást hordozó molekulák az érrendszerben keringve minden akadály nélkül eljutnak az agyi és idegi régiókba. Ha az agyban már eleve volt valamilyen kismértékű elváltozás, rendellenesség, ami eddig nem okozott problémát (például apró vérrögök), akkor válhat súlyosabbá és vezethet neurológiai tünetekhez a fertőzés.

A vizsgálatok szerint a hosszú Covidban szenvedő betegek agyában csökken az anyagcsere-aktivitás, de hogy mi vezet a tünetekhez és az elváltozásokhoz, az még nem ismert.

(Borítókép: Lisa Maree Williams/Getty Images)

Rovatok