Index Vakbarát Hírportál

Láthatatlan mérgek okozzák a tömeges elhízást?

2022. május 21., szombat 14:01

Ötven olyan anyagot azonosítottak, amivel mindannyian találkozhatunk a környezetünkben, és felborítják az anyagcserét.

Egy 1400 tudományos kutatás eredményeit összegző átfogó elemzés szerint ember által előállított vegyi anyagok állhatnak a túlsúlyos emberek tömeges megjelenésének hátterében, sőt olyan anyagot is beazonosítottak, ami gének átállításával gyakorlatilag örökölhetővé teszi az elhízást.

1975 óta globálisan háromszorosára gyarapodott a túlsúlyosság, ami jelenleg kétmilliárd embert érint.

A Biochemical Pharmacology hasábjain közölt, negyven szerző részvételével készített három tanulmány 50 olyan anyagot azonosított, amelynek jól bizonyított, hízást okozó (obeszogén) hatása van. Ezek az anyagok jelen vannak a vízben, a porban, a higiéniai termékekben, a tisztítószerekben, a bútorokban és az elektronikai eszközökben.

A klinikai szakemberek a kalóriákra összpontosítanak – minél több kalóriát viszel be, annál kövérebb leszel. Tehát megvárjuk, amíg elhízol, aztán gyógyszert kapsz, diétázol, vagy műtenek. Ha ez működne, a csökkenést látnánk túlsúly terén, de nem látjuk. Az elhízás terjed tovább, főleg gyerekeknél 

– mutatott rá Jerrold Heindel, az egyik szerző.

A legelterjedtebb, elhízást okozó anyagok közé tartoznak a széles körben használt műanyaglágyítók, a BPA és a ftalátok, de ilyenek a különböző rovarirtók, mint a már betiltott DDT vagy tributilin, az égésgátló anyagok, a PCB-k és dioxinok. 

A tanulmány megnevezi továbbá az „örök vegyszereknek” nevezett PFAS-anyagokat, amelyek megmaradnak a szervezetben és a biológiai körforgásban. Ezek nemcsak az élelmiszerek csomagolásában, de a gyerekülésekben is jelen vannak, és egy 2018-as kutatás szerint diétát követően a súly erősebb visszatérését okozták, különösen nőknél.

Súlygyarapodást okozhatnak továbbá az antidepresszánsok, bizonyos édesítőszerek és az EU-ban 2016-ban betiltott fertőtlenítőszer, a triklozán.

Az obeszogének úgy működnek, hogy felborítják a szervezet „metabolikus hőmérőjét”, vagyis olyan irányba befolyásolják az anyagcserét, hogy nehezítik a súly leadását, és könnyítik a súly felszedését. Nemcsak a test energia-háztartását szabályozó hormonok, mirigyek, a zsírszövet, a hasnyálmirigy, a máj és az agy működésébe szólnak bele, de a bélrendszer flóráját is megváltoztatják.

A tanulmány megállapította, hogy az ilyen anyagokra fejlődése kezdetén a legérzékenyebb az ember, vagyis gyerekkorban és az anyaméhben. A kutatók rámutattak, hogy négy olyan anyagot is találtak, amely transzgenerációs hatásokat mutat. Egy 2021-es kutatás kimutatta, hogy a nőknél az elhízás szoros összefüggést mutat a nagymamájukat ért DDT mennyiségével.

A kutatók szerint a környezetben előforduló vegyi anyagok fontos szerepet játszanak a járványszerűen terjedő elhízásban. Pontos adatok hiányában 15-20 százalékra teszik a vegyszerek szerepének arányát, a többi a finomított, cukrozott élelmiszerek elterjedésének tudható be. Utóbbiak korlátozása gyerekjátéknak tűnik a mindenben előforduló láthatatlan és kikerülhetetlen vegyi anyagokhoz képest, pedig a kutatók rámutattak: a legfontosabb, hogy a terhes anyák tudatosan kerüljék ezeket.

(The Guardian)

Rovatok