Index Vakbarát Hírportál

Legalább hatvan cápa falatozott egy bálna teteméből

2022. május 25., szerda 15:43

Egy ausztrál turista drónnal örökítette meg, ahogy legalább hatvan szirticápa táplálkozik egy vízfelszínen lebegő bálnatetemből. Szakértők szerint a felvétel ugyan látványos, de maga az esemény nem szokatlan.

Nemrég tűnt fel Instagramon egy drónfelvétel, amelyen az látható, hogy legalább hatvan szirticápa falatozik egy hatalmas hosszúszárnyú bálna teteméből. A nyugat-ausztráliai Norman’s Beach partjainál történt nem mindennapi esemény szemtanúi azt állítják, akár száz cápa is lehetett a lakomán.

John Cloke és Indy Crimmis reggeli horgászatra tartott, amikor észrevették, hogy feltűnően sok madár van a víz fölött. Miután közelebb mentek, látták, hogy a vízben rengeteg cápa köröz egy bálnatetem körül. A pár drónnal örökítette meg az esetet.

Egy ponton körülbelül száz cápa látható a tetem körül 

– mondta Cloke az ABC Newsnak.

Steve Taylor cápakutató szerint a felvétel érdekes ugyan, de nem olyan szokatlan. Ilyen eseményt legutóbb 2021 augusztusában sikerült dokumentálni. Akkor fehér cápák téptek szét egy tetemet Boston közelében. 

A cetek, miután elpusztulnak, általában a víz felszínén lebegnek, ugyanis testük megtelik a bomlás során keletkezett gázokkal. A nagyobb és zsírosabb fajok akár több hétig is úszhatnak a felszínen, lehetőséget teremtve a ragadozóknak a táplálkozásra. A test végül a tengerfenékre merül, ahol további halfajok táplálékává válik. 

Rovatok