Index Vakbarát Hírportál

Majomhimlő-vakcinákat tesztel a Moderna

2022. május 25., szerda 06:10

A Moderna preklinikai vizsgálatokban teszteli a majomhimlő elleni potenciális vakcinákat, ugyanis a betegség egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban és Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte azt, hogy 131 megerősített majomhimlős esetet és további 106 gyanús esetet regisztráltak azóta, hogy május 7-én jelentették az első esetet azokon az országokon kívül, ahol a betegség általában jelen van.

A Moderna nem válaszolt azonnal a további részletekre vonatkozó megkeresésre a majomhimlő elleni vakcinákról.

Az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala (CDC) közölte, hogy folyamatban van a Bavarian Nordic által gyártott, Jynneos márkanevű himlő elleni vakcinája adagjainak felszabadítása a majomhimlős esetek kezelésére, ezeket ugyanis általában biológiai hadviselés esetére készletezik, mivel a fekete himlő már kihalt, természetes esetek nem fordulnak elő.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg fekete himlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

(Borítókép: Maddie Meyer/Getty Images)

Rovatok