Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb járunk a kvantuminternet létrehozásához

2022. május 25., szerda 22:11

A tudósok nagy lépést tettek a kvantuminternet létrehozása felé. A technológia lehetővé tenné az információ egy pillanat alatti átadását. Ez előmozdítaná a beígért kvantumszámítógépes forradalmat, valamint radikális változást hozna a hálózatok működésében.

Ehhez azonban a tudósoknak először ki kell találniuk az alaptechnológiát, hogy aztán bonyolultabb hálózatokban is alkalmazni lehessen. Most azt állítják, hogy az alapvető munka egy részét elvégezték. Új tanulmányban beszámoltak arról, hogy sikerült kvantuminformációt „teleportálni” egy hálózat két, egymással nem összekapcsolt csomópontja között – írja az Independent.

A tudósok egy három csomópontból álló kvantumhálózatot hoztak létre, és minden egyes csomópontnak nevet adtak: Alice, Bob és Charlie. A hálózatban Alice kapcsolódott Bobhoz, Bob pedig Charlie-hoz, Charlie azonban nem volt kapcsolatban Bobbal.

Forradalmi technológiai újítás

A tudósok szerint sikeresen megosztották az információkat Charlie és Bob között, annak ellenére, hogy a két elem akkor nem volt közvetlenül összekapcsolva. A kutatók eddig csak a szomszédos csomópontok közötti kapcsolatokat tudták kimutatni, az új tanulmány az első ilyen jellegű siker. Most azt remélik, hogy

ez az első lépés egy nagyobb kvantumhálózat kiépítése felé, amely a kvantuminformáció megosztására épül.

A tanulmány lehetséges utat kínál a technológia valós alkalmazásainak kiépítéséhez.

Ez az eredmény nem csak az alaptudomány számára jelent győzelmet, hanem előrelépést jelent a valós problémák megoldása terén is, ami ahhoz szükséges, hogy ez a lenyűgöző kvantumos alkalmazás a következő lépésre lépjen

– írja Oliver Slattery és Kim Jong Szu egy kísérő cikkben.

Az ilyen rendszerek tényleges megépítéséhez robusztusabb rendszerekre, valamint új interfészekre lesz szükség, amelyeknek javítaniuk kell a rendszer hatékonyságát. Ez kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a munkában elért áttöréseket át lehessen vinni összetettebb kvantumrendszerekbe – állítják a szerzők.

Rovatok