Index Vakbarát Hírportál

Magyar mesterséges intelligencia küzd az aszálykárok megelőzéséért

2022. május 27., péntek 10:02

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert aszálykárok enyhítését célzó műholdas fejlesztésre.

Az EU-s támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszert 2025 márciusáig, ami az aszálykárok mérséklését segítheti a helyspecifikus mezőgazdaság számára.

A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel. A részletekről közölték, hogy a valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer gyakorlati használatakor képes lesz a jelenlegi aszály-monitoringrendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával.

Saját tervezésű magyar műhold

Saját tervezésű műholdat fejlesztenek, a projekt része továbbá egy egyedi tervezésű szerver és rendszerarchitektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét. A projekt két kiemelkedő innovációit is eredményez:

Az innováció 756,55 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével a Combit Számítástechnikai Zrt., valamint az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium projektjeként valósul meg 2025 márciusáig.

(Borítókép: a szárazság miatt sűrű porfelhő száll a talaj-előkészítést végző mezőgazdasági munkagép nyomában Kállósemjén határában 2022. március 23-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok