Index Vakbarát Hírportál

A világ első sikeres műtétje 3D-nyomtatással: saját sejtjeiből készült fület kapott egy nő

2022. június 3., péntek 06:41

Egy amerikai biotechnológiai vállalat egy 3D-nyomtatással készült fület ültetett egy hús-vér betegbe. A transzplantációt végző 3DBio-t pár éve alapították Queensben, de már túl van néhány orvosi áttörésen.

Egy 20 éves nő egy veleszületett rendellenességgel küzdött, kicsi és torz jobb füllel született. Az operációt végző 3DBio Therapeutics a páciens saját sejtjeinek felhasználásával nyomtatta ki a fület.

Saját sejtjeiből készült, háromdimenziós nyomtatott fülimplantátumot kapott

– jelentette be csütörtökön a gyártó. Független szakértők szerint a transzplantáció, amely a technológia első sikeres klinikai kísérletének része, megdöbbentő előrelépés a szövettechnológia területén. 

Idővel természetes fülnek fog kinézni

A 3D-nyomtatott fül olyan öntőformában készült, amely pontosan illeszkedett a beteg füléhez. A kiöntött fület ez év márciusában átültették a páciensbe, de a vállalat csak most számolt be az eredményről. A műfül idővel tovább fog regenerálódni, így a természetes fül kinézetét és érzetét fogja adni.

Azon a tényen kívül azonban, hogy a műtétet elvégezték, és hogy az sikeres volt, más információ nem került nyilvánosságra – írja a New York Times. A magyarázat az lehet, hogy az új technológia üzleti titoknak minősül.

Korai lenne kijelenteni, hogy a nyomtatott fül, illetve az ilyen szervek teljesen biztonságosnak minősíthetők. Az orvosok szabályokat követve dolgozhatnak, de nem tudni, hogy a páciens szervezete mennyire képes tolerálni az idegen anyagot. A 3DBio ezen a téren kicsit előnyösebb helyzetben van, hiszen a nyomtatott fülhöz a beteg saját sejtjeit is felhasználták, ami képes csökkenteni a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Rovatok