Index Vakbarát Hírportál

Döntött az EU: 2024-től az iPhone-okba is kötelező lesz USB-C-csatlakozót rakni

2022. június 7., kedd 14:21

Korábban már az Index is beszámolt arról az akkor még csak tárgyalóasztalon lévő EU-s szabályozásról, mely kikötné, hogy a jövőben csak egy egységes, név szerint USB-C-re keresztelt csatlakozóval ellátott elektronikai eszközök kerülhessenek forgalomba.

Mint írtuk, a szabályozás az Apple termékeire lehet a legnagyobb hatással, azok ugyanis a cég saját, Lightning csatlakozóját használják – pechükre azonban kedd kora délután az EU megszavazta az új törvényt. Az egyes elektronikus eszközökre egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes megállapodás célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a termékeket, csökkentse az elektronikai hulladék mennyiségét és megkönnyítse a fogyasztók életét – írta közleményében az Európai Parlament.

Az új szabályok értelmében 2024-től a vezetékes kábelen keresztül újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB Type-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő negyven hónapig kell a követelményekhez alakítani.

A fogyasztóknak tehát egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbjének töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is.

A vásárlók eldönthetik majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltő eszközzel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni. A töltési sebességet harmonizálni fogják a gyorstöltést támogató eszközök esetében is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy készülékeiket ugyanolyan sebességgel töltsék fel bármely kompatibilis töltővel – írták.

Az uniós parlament végezetül közölte: a töltők újrafelhasználását lehetővé tevő új kötelezettségek elkerülhetővé teszik a szükségtelen töltővásárlást, ami uniós szinten évente akár 250 millió eurós megtakarítást jelent. A nem használt töltők évente mintegy 11 ezer tonna hulladékot tesznek ki az Európai Unióban, hívta fel a figyelmet az MTI.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok