Index Vakbarát Hírportál

Kínai katonai titkok szivárogtak ki egy játék fórumán

2022. június 9., csütörtök 19:32

Újra és újra megtörténik, mert az emberek jobb tankos játékot akarnak.

Egy kínai játékos titkos katonai információkat tett közzé a War Thunder nevű játék fórumán. Az esetnek – legalább is kezdetben – semmi köze sem volt a geopolitikai játszmákhoz, erőegyensúlyhoz és kémkedéshez, a felhasználó csak azt szerette volna elérni, hogy a játék fejlesztői módosítsák egy viszonylag új kínai harckocsi, a Type 96 játékbeli tulajdonságait, hogy az jobban tükrözze a valóságot.

A kiszivárgott titok egy olyan fotó volt, amelyen a Type 96 ágyúja által használt DTC 10-125 kinetikus páncéltörő-nyíllövedék szerkezeti rajza látszott, rajta a lövedék alkatrészeivel.

A War Thunder egy 2012 óta üzemelő MMO-szimulátorjáték, amelyben egyszerre lehet repülőgépet, hajót és tankot csatába vezetni. Fejlesztője az orosz hátterű és budapesti központú Gaijin Entertainment, kiadója Kínában a Tencent.

A közösségi menedzsereink azonnal letiltották a felhasználót és eltávolították a bejegyzését, mivel az egy ágyúlőszerről tartalmazott Kínában titkosított információkat. Titkos információk közlése a War Thunder fórumain egyértelműen tiltott, és a fejlesztők nem használnak ilyen információkat munkájuk során.

Megértjük, hogy a játékosok szeretnék, hogy a játék olyan valósághű legyen, amennyire csak lehetséges, de arra kérjük őket, hogy ne sértsék meg a törvényeket és ne kockáztassák saját és közösség biztonságát. A War Thunder fejlesztői mindent megtesznek, hogy legális forrásokból információkat szerezzenek a járművekről, de az ilyen botrányok nem segítik a munkájukat

– közölte a Gaijin.

A probléma egy kicsit sem egyedi. Tavaly nyáron a brit királyi hadsereg egyik tankparancsnoka próbált meg úgy online vitát nyerni, hogy titkos információkat töltött fel a Challenger 2 harckocsiról. A fórummoderátor kérdésére a brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy az információk katonai titkot képeznek és közzétételük 14 évig terjedő börtönnel büntetendő.

Mivel az emberek szívesen vitatkoznak az interneten a tankos játékok valósághűségéről, pár hónappal később egy felhasználó a francia Leclerc harckocsi szerkezeti rajzaival vitte el a vita nyertesének járó csíkos napernyőt és katapultálta magát a fórumról.

Mindent összevetve a War Thunder az első játék, amelynek szembe kell néznie azzal, hogy lassan kezd globális nemzetbiztonsági fenyegetéssé válni.

(Kotaku, Wikipedia)

Rovatok