Index Vakbarát Hírportál

Idegrendszeri eltérések lehetnek, így viselkednek a koronavírussal találkozó babák

2022. június 10., péntek 07:12

Előzetes adatok szerint nyugtalanabbak a szülők kezében és nehezebben mozgatják a fejüket.

A 30. Európai Pszichiátriai Kongresszuson bemutatott spanyol kutatás szerint az idegrendszer fejlődésének eltérései mutatkoznak azoknál a gyerekeknél, akiknél az anya a terhesség idején fertőződött a világjárványt okozó koronavírussal.

A COGESTCOV–19 nevű kutatásban 100 anyát és gyermekét vizsgálják, ennek részeként vetették össze 21 terhesség során koronavírussal fertőzött anyát és gyermekét és 21 olyan babát, akiket elkerült a fertőzés. A kutatás 18–42 hónapos korig fogja követni a gyerekek nyelvi és mozgásfejlődését, és értelemszerűen jelenleg is folyamatban van.

Az első vizsgálatok során egyebek között az újszülöttek viselkedését és mozgását elemző NBAS-értékelést végezték el, ebből kiderült, hogy a Covid által érintett csecsemők nehezebben helyezkednek el és lazulnak el, amikor a szülő kézben tartja őket. A terhesség minél későbbi szakaszában kapta el az anya a betegséget, annál markánsabb lett ez a viselkedés. Kimutatták továbbá, hogy a vírussal találkozó csecsemőknek nehezebben megy a fej- és vállmozgás irányítása.

Azok közül, akiknek az anyja Coviddal fertőződött, nem minden csecsemő mutat idegrendszeri fejlődési eltéréseket, de adataink alapján nagyobb a kockázat azokhoz képest, akik nem találkoztak a betegséggel az anyaméhben. Nagyobb kutatásra van szükség az eltérések felméréséhez

– vélekedett a programot vezető dr. Rosa Ayesa Arriola.

A kutatók kiemelték, hogy ezek előzetes eredmények. Terveik szerint egy hasonló, de a stressz és genetika idegrendszeri fejlődésére gyakorolt hatását vizsgáló kutatás adataival is végeznek összehasonlító elemzést. A most talált eltérések tudományos súlyát jelentősen csökkenti a vizsgáltak kis létszáma és az, hogy egyelőre nem tartanak ott, hogy a beszédfejlődést vagy motoros fejlődést értékeljék, így a különbségek lehet, hogy múlékonyak vagy egyéniek, vagy mindkettő.

Független szakmabeliek ugyanakkor egyetértettek dr. Arriolával abban, hogy fontos lenne nemzetközi együttműködésben végzett kutatásokra a Covid–19 gyerekkori idegrendszeri hatásainak megismeréséhez, az embert terhesség idején érő hatások ugyanis jelentős hatással vannak a későbbi fejlődésre, így az egész életre.

(MedicalXpress)

(Borítókép: Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images)

Rovatok