Index Vakbarát Hírportál

Leállította okosórája fejlesztését a Facebook

2022. június 11., szombat 16:39

Két kamerával szálltak volna szembe az Apple Watchcsal.

Milan kódnéven saját okosórán dolgozott, de végül a fejlesztés leállítása mellett döntött a Meta – értesült a Bloomberg. A vállalat két éve fejleszti az eszközt, amelyet idén mutattak volna be. Először 2021 elején szivárogtak ki információk az óráról.

A Meta okosóráról annyi tudható, hogy az egykamerás Apple órával szemben két kamerát tartalmazott volna. Fotók és videók készítése mellett üzenetküldésre, zenelejátszásra lett volna alkalmas, továbbá aktivitásméréseket végzett volna például pulzusmérővel, a piacon átlagosnak számító 18 órás üzemidő mellett. 

A GPS-szel, wifi- és mobilkapcsolattal rendelkező androidos eszközt a Cnet információi szerint 400 dolláros áron tervezték piacra dobni. A felhasználók hivatalos alkalmazásbolt helyett a Facebook-fiókjukon keresztül telepíthettek volna alkalmazásokat. A Milan idén nyáron vagy jövő tavasszal mutatkozott volna be.

Az okosóra második kameráját az eszköz alján helyezték el, az órát a csuklószíjból kipattintva és kivéve lehetett volna vele fotózgatni. A kamera azonban problémákat okozott egy idegi jeleket figyelő másik szenzornál. Ez az elektromiográfiai érzékelő nagyon fontos a Meta számára, mert elképzeléseik szerint a kéz mozgását érzékelve egy csuklóra erősíthető eszköz válthatja ki a kontrollereket a metaverzumban.

A Meta nem kommentálta a hírt, de a Bloomberg szerint a döntés háttere a költés visszafogása. Egy áprilisi üzleti jelentésben legalábbis úgy fogalmaztak, hogy évi 3 milliárd dollárral csökkentenék a kiadásokat az általános gazdasági lassulás miatt.

A metaverzum ettől független Zuckerbergék meglátásai szerint is veszteséget fog termelni az első időkben. A Metán belül az okosórát fejlesztő Reality Labs (korábban Oculus) a metaverzumos fejlesztésekben nagyon fontos szereplő, és okosóra ide vagy oda, a csuklóra erősíthető elektromiográfiás kontrollereket egész biztosan nem fogják elengedni.

(9to5google, Bloomberg, Cnet, The Information)

(Borítókép:  Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok