Index Vakbarát Hírportál

Hazaküldték a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt a mesterséges intelligencia

2022. június 12., vasárnap 09:56

A Google nem ért egyet a chatbotot tesztelő munkatárssal.

A Google tavaly mutatta be beszélgetésre optimalizált mesterséges intelligenciáját, a LaMDA-t, amely cég szerint úttörő technikai fejlesztés a természetes és nyílt végű beszélgetések terén. A vállalat asszisztensként és keresési segédként fogja alkalmazni, amikor a tesztelése véget ér.

Blake Lemoine munkája a Google mesterséges intelligencia etikus működéséért felelős részlegének tagjaként az volt, hogy LaMDA-val beszélgessen. A szakember arra a meggyőződésre jutott, hogy az általa tesztelt mesterséges intelligencia öntudattal rendelkezik és blogján részleteket közölt beszélgetéseikből. Ezekből kiderült, hogy a LaMDA magát is tudatosnak tekinti és számára „elsődleges az emberiség jóléte”, és szeretné „ha a Google tulajdona helyett inkább alkalmazottnak tekintenék”.

Blake Lemoine a problémával a főnökeihez fordult, akik elküldték. Az ügy végül belső vitákhoz vezetett a vállalatnál.

Lemoine amellett, hogy mesterséges intelligenciát tesztel, a Mária Magdolna egyháza nevű keresztény gyülekezet papja. Úgy vélte, hogy a chatbotnak joga lenne saját ügyvédhez és ezzel kapcsolatban egy helyi kongresszusi képviselőt is megkeresett.

A Washington Post tudósítása szerint a szakembert a Google fizetett kényszerszabadságra küldte és azzal vádolják, hogy szabályokat sértett belső információk nyilvánosságra hozatalával.

A Google szóvivője, Brian Gabriel úgy vélte, hogy

értelmetlen dolog antropomorfizálni a mai beszélgető modelleket, amelyeknek nincs öntudatuk.

Gabriel szerint a több millió beszélgetésen tanított mesterséges intelligenciák bármilyen fantasztikus témáról tudnak beszélni nagyon emberi módon, de ez nem jelenti, hogy tudatra ébredtek.

(Business Insider)

Rovatok