Index Vakbarát Hírportál

Működő kijelzőt építettek legókockába

2022. június 13., hétfő 12:08

Ez most a világ legmenőbb egyedi legója.

A 2×2-es 45 fokban lejtős kockát eredetileg egy rányomott grafika tette számítógéppé. A világ fejlődése azonban nem állhat meg itt, ezért hamarosan a világ második leghíresebb James Brownja lehet az a mikroelektronikai hobbista, aki maszek építés keretében elkészítette a kocka valóban működő kijelzővel rendelkező változatát. A kocka induláskor parancssorokat kiíró animációt játszik le.

Twitteren látható alkotásai alapján Brown valahonnan Ázsiából nagy mennyiségben rendelt egycentis képátmérőjű apró kijelzőket, amelyekből egy olyan kísérleti billentyűzetet épített, amelyen dinamikusan változtathatók a billentyűzeten látható betűk. A munkában megfáradva végül a Lego felé fordult.

Very happy about this. pic.twitter.com/1FofmKbqJP

— James Brown (@ancient_james) June 7, 2022

Mivel egy Raspberry Pi nem fért volna el a kockában, a szakember saját nyomtatott áramkört készített, amelyben egy 32-bites egymagos, 16 kilobájtos flashmemóriával rendelkező ARM Cortex M0 mikrokontroller szolgálja ki a 72×40 pixel felbontású kijelzőt. Az egészet még így sem lehetett csak úgy beépíteni, 3D nyomtatón hozta létre és állította össze a kékesen áttetsző elemet. A kocka a működéséhez szükséges energiát a Lego 9V rendszer segítségével a csatlakoztatott elem bütykeiből veszi fel. 

Akit érdekel, esetleg maga is megépítené, James Brown fiókjában tekintheti meg a technikai részleteket.

(Tom's Hardware)

Rovatok