Index Vakbarát Hírportál

AstraZeneca-vezető: Megkezdtük a másfél millió magyar vesebeteg feltérképezését

2022. június 15., szerda 09:14

A világ vezető gyógyszergyártói közül néhány egy-egy kisebb ország gazdasági erejével vetekszik. Ezeknek a vállalatoknak döntő befolyásuk van a jövőnkre nézve. Az úgynevezett innovatív gyógyszergyártók fejlesztései meghatározzák az orvostudomány fejlődését, illetve annak irányait. Az egyik ilyen multinacionális vállalat az AstraZeneca. Ezt a nevet ha korábban nem is, de a koronavírus-világjárvány idején mindenképpen széles körben megismerhettük. A cég azonban nem csak, sőt, elsősorban nem a Covid-vakcinája révén jelentős. Több termékük az úgynevezett esszenciális gyógyszerek listáján található, és az orvostudomány, illetve gyógyszerészet több irányában is meghatározó fejlesztésekkel rendelkeztek eddig is. Lapunknak a cég közép-európai vezetője, az észt származású, jelenleg Prágában élő, gyógyszerész végzettségű Kuuno Vaher adott exkluzív interjút.

Az AstraZeneca a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója. Mit jelent az Önök számára Magyarország?

Kiemelten fontos számunkra. Az ország kiemelt partner a cég részvételével folytatott klinikai vizsgálatokban. Az elmúlt két esztendőben a nagy nemzetközi gyógyszergyártók közül az AstraZeneca megkülönböztetett figyelmet fordított Magyarországra.

Több mint 4 milliárd forintot fektettünk be éves viszonylatban a kutatás és fejlesztésbe. Amit a nagyközönség lát, mondjuk a koronavírus-járvány miatt, az csak egy aprócska része az AstraZeneca és Magyarország együttműködésének. Évek, sőt évtizedek alatt cégünk mindent megtett azért, hogy a magyar polgárok számára elérhetővé váljanak a legmodernebb gyógyszeres kezelések, különösen olyan betegségek tekintetében, amelyek rendkívül gyakoriak Magyarországon.

Idetartozik például a krónikus tüdőbetegség (asztma és idült hörghurut), amelyből Magyarországon nyolcszázezret tartanak számon. De idetartoznak a rosszindulatú daganatok, illetve a cukorbetegség, az agyi érbetegségek, valamint a szívelégtelenség kezelése is.

A krónikus tüdőbetegek számára, különösen azok részére, akik anyagilag nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, a legmodernebb gyógyszeres kezeléseket tettük elérhetővé. Partnerprogramot alakítottunk ki az Országos Korányi Intézettel, korábban együttműködési szerződést kötöttünk a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával és a budapesti Semmelweis Egyetemmel is. A pécsi egyetemmel kötött együttműködési szerződésünknek a része például egy olyan adatbázis kifejlesztése, amely feltérképezi a krónikus vesebetegséggel élőket. Becsléseink szerint mintegy másfél millió ilyen páciens lehet Magyarországon. Reményeink szerint, magyar partnereinkkel együttműködve, ezt 2025-ig legalább húsz százalékkal tudjuk csökkenteni. Ebben együttműködik velünk a Magyar Nephrológiai Társaság is. 

Magyarország negatív rekorder a rosszindulatú daganatos betegségek terén. Mit várhatunk az AstraZenecától ezen a területen?

Cégünk hosszú távú céljai közé tartozik, hogy a rákos haláleseteket teljesen megszüntessük. Ezek közül is különösen a tüdőrák, de az emlőrák, petefészekrák, különböző vérképző rendszert érintő rosszindulatú daganatok, gyomorrák és prosztatarák terén végzünk fejlesztéseket. Úgy gondolom, büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt öt-tíz évben sikerült gyökeresen átalakítani a rosszindulatú daganatok kezelését, különösen a tüdőrák esetében. Ma már sok betegnek a diagnózist követően 5 évnél hosszabb időt garantálhatunk, ez azért  korábban egyáltalán nem volt jellemző.

Az AstraZeneca az úgynevezett precíziós medicina irányában látja a jövőt. Cégünk számára tehát kiemelten fontos terület az onkológia.

A koronavírus-járvány komolyan megtépázta több orvosi szakterület hitelességét, súlyosan érintette a gyógyszergyártókat is. Hogyan lehet a bizalmat visszaszerezni?

Nehéz volt elfogadnunk, hogy egy új, eddig ismeretlen vírussal állunk szemben. A természet, azon belül pedig különösen a vírusok, egy nagyon összetett rendszert képeznek. Meg kell értenünk, hogy a vírus evolúción megy keresztül, így sokszor versenyt futunk az idővel. Amit ma látunk, azt nem feltétlenül láttuk tegnap, amit ma tudunk, azt nem tudtuk két évvel ezelőtt. Ez a tudósok és fejlesztők számára teljesen természetes, de az is érthető, hogy a mindennapi ember ezt bizonytalanságnak, esetleg egyenesen hiteltelenségnek ítéli meg. Ebben sajnos szerepet játszott a média és a közösségi oldalak is. Nagyon fontos azonban, hogy bízzunk a szakemberekben és ne az álhíreknek vagy áltudománynak higgyünk. 

Melyek lesznek azok a területek ahol áttörés várható az orvostudományban, illetve gyógyszerészetben? Mi lesz ebben az AstraZeneca szerepe?

Egy független elemző szerint az AstraZeneca a leginkább fejlesztésorientált gyógyszergyártó. A leginkább innovatívnak talán az olyan fejlesztéseket tekinthetjük, amelyek olyan területeket érintenek, ahol nem volt eddig hatásos kezelés.

Az AstraZeneca által biztosított új kezelési lehetőségek közé tartozik például a tüdőrák, az emlőrák, az idült vesebetegség, a szívelégtelenség, a súlyos asztma, a krónikus tüdőbetegségek, és még egy sor, úgynevezett ritka betegség kezelése. Ezekre már jelenleg is van hatékony gyógyszere cégünknek, és ezeket már most is elérhetővé tettük Magyarországon, a magyar betegek részére. A fejlesztés alatt álló szereket felsorolni pedig szinte bizonyosan meghaladná a jelenlegi interjú kereteit. 

(Borítókép: Kuuno Vaher. Fotó: Petr Mlch)

Rovatok