Index Vakbarát Hírportál

A lebegő bútorzatú repülőgépkabin lehet az utazás jövője

2022. június 15., szerda 20:29 | aznap frissítve

A lebegő repülőgépbútorok tervezése és egy utaskabin-koncepció is szerepel az idei Crystal Cabin Awards győztesei között. A rangos díjakat, amelyekkel a repülőgépek belső terének innovációját és kreativitását értékelik, a 2022-es Aircraft Interiors Expo (AIX) ünnepségén hirdették ki Hamburgban, Németországban.

A hamburgi díjátadón Lukas Kaestner, a Crystal Cabin Award Association elnöke elmondta, a bírák a pályázatok meghallgatásakor az ötletek kreativitását és leleményességét helyezték előtérbe, és figyelembe vették a légitársaságok és a potenciális utasok reakcióit is.

Lukas Kaestner szerint a döntőbe jutott termékek közül nem mindegyik van a piacon, vagy még a közelében sincs. Sokan még mindig csak koncepciókat vázoltak fel. A zsűri legtöbb döntésének alapkérdése a következő volt: Van-e reális esélye annak, hogy a találmány repül?

Helytakarékos „lebegő” bútorok

Hosszas vita után a 24 döntőbe jutott, hosszú szűkített listáról nyolc győztesre szűkítették a kört, és a Teague és a NORDAM Elevate kabinterve, amely egy „lebegő” ülésekkel teli prémiumkabin látványát adja, a kabintervek kategória első helyét nyerte el.

A koncepció mögött az az elképzelés áll, hogy több teret nyissanak a kabinban azáltal, hogy az összes bútort egyetlen sínhez rögzítik, amely az oldalfalhoz és a folyosóhoz kapcsolódik. Az ötlet akkor született, amikor a repülőgéptervezők három évvel ezelőtt egy sör mellett beszélgettek. A tervezők és mérnökök rájöttek, hogy mindannyian ugyanazzal a problémával szembesülnek: hogyan lehet helyet biztosítani a repülőgépek kabinjában anélkül, hogy közben ülések vesznének el. 

Energiatakarékos hűtő

A Collins Aerospace SpaceChiller nevű utashűtő-koncepciója elnyerte a díjat az Utaskényelem kategóriában. A Crystal Cabin zsűrijét lenyűgözte a Collins állítása, miszerint a hűtőszekrény a hagyományos repülőgép-hűtőszekrényekhez képest feleannyi energiát használ fel. Az is vonzó volt a zsűri számára, hogy a hűtőszekrényt fel- és le lehet mozgatni, így egy mini változatot is el lehet helyezni a potenciális utasok számára karnyújtásnyira – írja a CNN

Rovatok