Index Vakbarát Hírportál

A DARPA szerint bedönthetők a kriptók

2022. június 22., szerda 11:13

Komoly problémákat okozhat a nem szándékos centralizáció.

A kriptopénzek technikai biztonságosságát fenyegető tényezőket azonosított az Egyesült Államok védelmi célú kutatásait kezelő ügynökség, a DARPA. A lopakodó harci repülőgépek és űrsiklók mellett az internet kifejlesztését is irányító szervezet nem a blokklánc-technológia kriptográfiai sérülékenységeit vizsgálta, sokkal inkább rendszerszintű jelenségeket elemzett.

A Trail of Bits elemzőcéggel közösen jegyzett jelentésük címe „Decentralizáltak-e a blokkláncok?”. Ebben a szerzők azt járták körül, hogy mennyire centralizáltak a kriptopénzek a valóságban, és hogy a decentralizáció manipulációja mennyire teszi támadhatóvá őket.

A kutatók szerint több ilyen támadási felület is létezik. Az egyik, hogy például a felhasználóknál futó bitcoinkliensek 21 százaléka elavult. Egy átfogó támadással akár a blokklánc állapotába is bele lehet szólni. Hasonlóan destabilizálhatja a blokkláncrendszert, ha valaki 50 százaléknál magasabb részesedésre tesz szert a kriptobányászat terén, az gyakorlatilag szabotálhatná a tranzakciókat és blokkolhatná a valuta előállítását. 

Hasonló beavatkozásra lehetnek képesek olyan nagy internetszolgáltatók, amelyeknek a rendszerén áthalad a tranzakciók nagy része – ők a forgalom lassításával vagy leállításával átírhatják a történelmet, vagyis a tranzakciókat. A jelentés megjegyzi, hogy az elmúlt öt évben a teljes bitcoinforgalom 60 százalékát három internetszolgáltató bonyolította, míg a forgalom fele a Tor anonim hálózaton keresztül bonyolódott.

A DARPA jelentésében visszaköszönnek a Web3-mal kapcsolatban megfogalmazódott kritikák. A Web3 az internet és a world wide web újragondolása lenne blokkláncalapokon.

Az egyik legismertebb kritikus az egykori Twitter-vezér Jack Dorsey, aki arra figyelmeztetett, hogy

a Web3 nem az, aminek gondolják.

A Signal csevegőprogram alapítója, Moxie Marlinspike szintén felemelte a hangját a Web3 ellen, amely lényegében a decentralizált rendszer centralizálásáról szól.

Független szakértők szerint a DARPA kutatása lényegében arról szól, hogy elméletben milyen módokon vonhatná ellenőrzése alá a kriptopénzeket az állam. A szabad és független digitális fizetőeszközök és értéktárgyak világában nem sok jót jelent, hogy ilyesmin töri a fejét a hatalom, különösen akkor, amikor a kriptopénzek piaca sorozatos botrányokat követően történelmi mélyrepülésben van.

(Gizmodo, Trail of Bits)

Rovatok