Index Vakbarát Hírportál

Orosz cégnek adott ki felhasználói adatokat a Google

2022. július 4., hétfő 11:31

IP-címekhez, helyadatokhoz juthatott a február óta szankciós listán szereplő cég.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt bevezetett szankciókat megsértve adhatott át a Google felhasználói adatokat a Sberbank leányvállalatának, a RuTargetnek a ProPublica oknyomozó újságírói nonprofit szervezet jelentése szerint.

A RuTarget reklámügynökségek és digitális hirdetési ügynökségek nevében eljárva juthatott ukrán és más országbeli felhasználók internetes böngészési és alkalmazáshasználati adataihoz az Adalytics nevű hirdetéselemző cég szerint. A jelentés közel 700 olyan esetet talált, amikor a RuTarget felhasználói adatokhoz jutott annak ellenére, hogy a cég február 24-e óta az amerikai pénzügyminisztérium szankciós listáján szerepel (érdekesség, hogy a listára az anyacég Sberbank csak később, április 6-án került fel). A ProPublica szerint a két cég között június 23-ig folytatódott az adatcsere – egészen addig, amíg az újságírók rá nem kérdeztek a dologra a Google-nál.

A Google szóvivője leszögezte, hogy a RuTargetet márciusban letiltották az internetes keresőóriás szolgáltatásairól, de elismerte, hogy hirdetési és felhasználói adatok gazdát cseréltek júniusig.

Amikor egy felhasználó belép egy weboldalra, az adatai ezredmásodperceken belül árverésre kerülnek és a legtöbbet fizető hirdetőknél landolnak. Ezt a folyamatot bidstreamnek nevezik. A RuTarget bidstream résztvevőjeként az összes felhasználói adatot megkapja és megtarthatja akkor is, ha nem nyert hirdetési helyet.

A felhasználói adatok kiaknázására egy félezer milliárd dolláros digitális reklámpiac épül, amelyet a Google ural.

Az eset azért súlyos, mert így mobiltelefon-azonosítókhoz, IP-címekhez, helyadatokhoz és a felhasználó érdeklődési köreihez is hozzáférhettek Oroszországban. A jelentés kiemelte, hogy az ESPN és a Reuters oldalainak felhasználói adataihoz is hozzáférhettek, amelyeken az uniós adatvédelmi törvénynek megfelelően a felhasználók jóváhagyatják a sütik használatát a tevékenységük követésére.

A Google ellen jelenleg is csoportos per folyik Kaliforniában, mert a felhasználók nem kaphatnak információt arról, hogy milyen cégeknek értékesítik az adataikat – írja a Mashable.

Rovatok