Index Vakbarát Hírportál

Kína gondolatolvasó gépet és láthatatlanná tévő köpenyt fejleszt

2022. július 10., vasárnap 05:51

Láthatatlanná tévő köpenyt is készíthetnek belőle, vagy ablakot a fejünkre.

Különleges szupererőket ébresztő technikai megoldásokon dolgoznak Kínában: olyan metaanyagokból épített metafelületeket hoznak létre, amelyek emberi agyhoz csatlakoztatva képesek egy gondolatra megváltoztatni a tulajdonságaikat.

A frissen publikált fejlesztések közül az egyikben telekinézishez hasonlóan gondolat hatására megváltozott egy felületről visszaverődő fény szóródása, a másikban telepátiához hasonlóan kommunikációra használtak egy ilyen rendszert.

A metaanyagok kétdimenziós változatai, a metafelületek varázslatos dolgokra képesek. Az üveg törik, a fa hasad, a metafelületek azonban elektromágneses sugárzás hatására megváltoztatják a tulajdonságaikat. A piezoelektromos anyagok ismétlődő struktúráiból felépülő felületekből például laboratóriumi körülmények között dinamikusan álcázó láthatatlanná tévő köpeny vagy miniatűr optika készíthető. De ugyanezeket a fejlesztéseket használhatják gyógyszereket intelligensen a szervezetbe juttató mikrorobotokban is.

A metafelületek fejlesztésének újabb szintjét képviselik a programozható mikrofelületek, amelyek egy meghatározott küldő hatására egy megfelelő funkciót végrehajtva reagálnak. Ilyen lehet például egy okostükör, ami az előtte álló személy hangulatához igazodva világítja be a környezetet.

A telekinézis esetében Saobo Csu, a kínai légierő műszaki egyetemének munkatársa azt vizsgálta, hogy vezérelhetők-e metafelületek agyhullámokkal. Ehhez az agyhullámhekkelő mozgalomtól szerzett egy ThinkGear AM chippel egybeépített EEG-szenzort, amelyet csak a fejbőrre kellett helyezni. Az innen érkező jelet egy Arduinóval épített kontroller fogta bluetoothon, és továbbította a metafelülethez.

A rendszer az alany koncentrációjának állapotát mérte négy fokozatban a teljesen szétszórttól a semlegesen át a fókuszáltig és az extrém összpontosításig. A fejlesztők egy elektromágnesességtől szigetelt szobában figyelték, hogyan változik a metafelület fényszórása az önkéntes agyhullámainak megfelelően.

A Délkeleti Egyetem elektromágnesességet kutató intézetében épített telepátiarendszerben ugyanezeket az elemeket egy információs metafelülettel kapcsolták össze. A kísérletben volt egy küldő és fogadó. A küldő betűsorolós módszerrel választotta ki az üzenetet, amelyet a metafelület bináris jellé alakítva adott át a másik metafelületnek, így jött át a szöveggé alakított „hello world”. 

Telepátiának ez viszonylag lassú volt, karakterenként öt másodperces átlagos beolvasási idővel. A kutatók szerint ugyanakkor fontos, hogy új terület nyílhat az emberi agy és a mesterséges intelligencia kommunikációjában új generációs biointelligens metafelületekkel. Egyik potenciális jövőbeli felhasználási területe a beavatkozás nélküli agy-gép kapcsolódás lehet, amellyel például egy autóvezető vagy pilóta figyelmének állapota követhető.

(SingularityHub)

Rovatok