Index Vakbarát Hírportál

Felrobbant Elon Musk rakétája, amellyel a Marsot akarja kolonizálni

2022. július 12., kedd 16:49

Hatalmas robbanás volt a Booster 7 alsó részénél egy hétfői teszt alatt a SpaceX dél-texasi Starbase létesítményében. A Booster 7 − a Super Heavy, a Space X következő generációs, mélyűrszállító hordozórakétájának első meghajtófokozata.

A SpaceX most készíti elő a Booster 7-et a Starship első orbitális tesztrepülésére. Ez a mérföldkőnek számító küldetés a következő hónapokban indulhat, ha minden a tervek szerint halad (és ha a Booster 7 nem sérült meg túlságosan a hétfői balesetben) − írta meg a Space.com.

A Starship-rendszer a Super Heavy rakétából és egy 50 méter magas felső fokozatú űrhajóból, a Starshipből áll. Mindkét elem teljesen és gyorsan újrafelhasználható lesz, ami gazdaságilag lehetővé teszi a Mars-kolonizációt és más hasonlóan ambiciózus terveket − mondta Musk.

A Starshipet a SpaceX új Raptor hajtóműve hajtja − 33 darab a hordozórakétát és hat az űrhajót.

A SpaceX már több Starship-prototípust indított nagy magasságú tesztrepülésekre. A közelgő küldetés azonban, amely a Ship 24 néven ismert Starship járművet juttatja Föld körüli pályára, az első indítás lesz a Super Heavy rakétával.

A SpaceX azért fejleszti a Starshipet, hogy a jövőben embereket és rakományt vihessen a Holdra, a Marsra és más távoli célállomásokra. A NASA ezt a rendszert választotta ki az Artemis, az ügynökség Hold-kutatási programjának első emberes leszállóegységeként. A NASA célja, hogy a Starship segítségével 2025-ben vagy 2026-ban űrhajósokat juttasson le a Hold déli pólusának közelében.

Rovatok