Index Vakbarát Hírportál

Otthagyta a Teslát a mérnök, aki megalkotta Autopilotot

2022. július 14., csütörtök 06:37

Andrej Karpathy, a Tesla egyik magas rangú vezetője, aki kulcsszerepet játszott az elektromos autógyártó mesterségesintelligencia- és vezetőasszisztens-technológiájának fejlesztésében, szerdán közölte, hogy távozik a cégtől.

Karpathy távozása kritikus időszakban történik, mivel a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk még az idén szeretné elérni azt, hogy kocsijai teljesen önvezetőek legyenek, miután a korábbi céldátumokat már többször is elhalasztotta − Közölte a Reuters hírügynökség.

A hírre a Tesla részvényei 1 százalékkal, 704 dollárra estek.

Karpathy távozása, aki a cég mesterséges intelligenciával foglalkozó vezető igazgatója volt, azt követően történt, hogy a Tesla kedden közölte, hogy bezárja a kaliforniai San Mateóban található irodáját, amely a vállalat „Autopilot” vezetői asszisztens technológiáját fejlesztő csapatának egyik telephelye, és több mint 200 embert bocsát el onnan.

Karpathy, aki a vállalat Palo Altó-i irodájában dolgozott, a Tesla Autopilot kamerás látványelemzésért felelős csapatát vezette, és felügyelte a mesterséges intelligencia forgalomban lévő járművekből gyűjtött adatok felhasználásával történő fejlesztését.

Nagy öröm volt az elmúlt öt évben segíteni a Teslát a céljai elérésében, és nehéz döntés volt elhagyni a céget

− írta Karpathy a Twitteren, hozzátéve, hogy nincsenek konkrét tervei arra vonatkozóan, hogy mit fog csinálni ezután. 

A Tesla sofőrasszisztens-technológiája nagy előrelépéseket tett Karpathy ideje alatt, bár a fejlesztés üteme elmaradt Musk ígéreteitől, aki 2019-ben azt mondta, hogy a Tesla 2020-ra vezető nélküli taxikat indít.

(Borítókép: A Tesla Model X belseje 2020. január 9-én Brüsszelben. Fotó: Sjoerd van der Wal / Getty Images)

Rovatok