Index Vakbarát Hírportál

Orosz űrhajósokat szállíthat a SpaceX

2022. július 17., vasárnap 11:05

Utascseréről egyeztek meg az amerikaiak és az oroszok.

A NASA pénteken bejelentette, hogy megegyeztek a Roszkozmosszal a Nemzetközi Űrállomásra induló űrhajók helyeinek elcseréléséről. A megegyezés értelmében amerikai űrhajósok utazhatnak a Szojuzokon, és – most először – orosz űrhajós utazhat a SpaceX Dragon űrhajón.

A SpaceX első orosz utasa várhatóan a Crew–5 legénység tagja, Anna Kikina lesz idén szeptemberben, az amerikai Nicole Mann és Cassada, illetve a japán Koicsi Vakata mellett. Kikinát jövő tavasszal Andrej Fegyajev követi a Crew–6 küldetés tagjaként.

A helycsere részeként az amerikai Frank Rubio utazik majd a Szojuzon szeptember 21-én, Szergej Prokopjevvel és Dimitrij Petelinnel. 2023 tavszán pedig Loral O'Hara csatlakozik egy orosz legénységhez.

Oroszország Ukrajna elleni akcióját nem csak gazdasági szankciók követték, de az űripari együttműködések is sorra leálltak. Az amerikaiak és az európaiak nem vásárolnak rakétamotorokat Oroszországtól, az együttműködés azonban tovább folytatódik a Nemzetközi Űrállomás területén. Itt sem mennek zökkenőmentesen a dolgok, miután az orosz űrhajósok háború-demonstrációja kiváltotta a NASA tiltakozását.

Vlagyimir Putyin azonban nemrégiben leléptette a Roszkozmosz folyamatosan twitteres szócsatákba bocsátkozó Dimitrij Rogozint, ami a megállíthatja az utolsó amerikai–orosz közös program helyzetének további romlását.

(Space.com)

Rovatok