Index Vakbarát Hírportál

Miközben felforr az egész világ, az amerikai törvényhozás hátralép a klímavédelemért vívott harctól

2022. július 18., hétfő 16:27

Az időjárás-előrejelzések szerint Nagy-Britanniában ezen a héten a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, több mint 40 Celsius-fokot mérhetnek. A londoni hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthon, mondván, hogy a járművek túlmelegedhetnek, és a vasúti sínek is deformálódhatnak.

Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban és Európa más részein ugyanez a hőhullám több tucat erdőtüzet okozott − írta meg a The New York Times

Az Egyesült Államokban délnyugati és a középső részein a hőmérséklet ezen a héten elérheti a 43 Celsius-fokot. 

Az éghajlatváltozás egyre növekvő jeleivel és költségeivel szemben az amerikai szövetségi kormány mégsem foglalkozik a problémával. A múlt héten Biden elnöknek a szennyezés csökkentését célzó szakpolitikai csomagja összeomlott, miután Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor visszavonta támogatását. A múlt hónapban a Legfelsőbb Bíróság korlátozta a Környezetvédelmi Ügynökség hatáskörét az erőművek szennyezésének csökkentésére.

Az emberek kimerültek a világjárványban, és szörnyen kiábrándultak a kormányból. Az emberek az éghajlatot holnap problémájának tekintik. El kell érnünk, hogy lássák, hogy ez igenis a jelen problémája

− mondta el Anusha Narayanan, a Greenpeace USA klímakampány-igazgatója.

Miután Manchin a múlt héten megtorpedózta a törvényt, Joe Biden elnök azt ígérte, hogy elnöki rendeleteket fog hozni a témában. Az ő hatásköre sokkal szűkebb, mintha a kongresszus új törvényt fogadna el, különösen a jelenlegi Legfelsőbb Bíróságnak a környezetvédelmi szabályozással szembeni ellenséges hozzáállása miatt. Biden azonban számos eszközzel élhet.

A törvény elfogadását azért sikerült egyetlen demokrata képviselő átszavazásának megakasztani, mert az alsóházban jelenleg mindkét pártnak ugyanannyi képviselője van, a republikánusok pedig egyöntetűen nemmel szavaztak. 

Rovatok