Index Vakbarát Hírportál

Orosz rakétadarabok jelentek meg az Egyesült Államok fölött

2022. július 18., hétfő 21:05

Több szemtanúi is jelezte, hogy fényes csíkokat észlelt az égbolton, amelyről először azt hitték, egy aszteroida, de később kiderült, hogy egy orosz rakéta egy darabja zuhant le. A Föld légkörébe visszahulló űrszemétről látványos videó is készült.

Fényes csíkok jelentek meg az éjszakai égbolton Montana, Idaho, Wyoming és Oregon felett. Az Amerikai Meteor Társasághoz csaknem 30 bejelentés érkezett, miszerint egy darabokra hullott aszteroida látható az égen, azonban később kiderült: egy régi orosz rakéta üzemanyagtartálya volt az – írja a BGR.

A fényes csíkok múlt héten este 10 óra körül kezdtek megjelenni, és volt, ahol különösen erőteljesek voltak. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma az üzemanyagtartály visszazuhanását július 13-ára jósolta, ezért vélik úgy, hogy a fényes csíkokat az űrszemét okozhatta.

A beszámoló szerint a szóban forgó üzemanyagtartály közel 10 éve keringett a Föld körül. Az orosz Yamal 402 geostacionárius kommunikációs műhold része volt, amely 2012. december 8-án indult útjára. A Nap közelmúltbeli növekedése felgyorsította a pályája hanyatlását, ezért a légkörbe csapódva felrobbant, és tüzes, fényes csíkokat eredményezett az éjszakai égbolton.

Rovatok