Index Vakbarát Hírportál

Mindenhol egyre többet netezünk, nem csak otthon

2022. július 19., kedd 15:15

Az otthonon kívüli internetezésből adódó egyre nagyobb adatmennyiség iránti igény határozta meg a mobiltelefon-előfizetési csomagok kínálatát az elmúlt években – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzéséből.

A mobilpiac többszereplős, és bár a szolgáltatók közötti váltás meglehetősen ritka, a verseny a fogyasztói igényeknek megfelelő csomagok kialakítására sarkallja a szolgáltatókat, ezért is növelték az adatmennyiséget. A csomagok előfizetői számának elemzése megmutatja a fogyasztói igények változását.

Az NMHH a mobilszolgáltatók negyedévente megküldött forgalmi adatai alapján megvizsgálta a csomagok életciklusát, megnézte, hogy mi jellemzi a népszerű csomagokat, és milyen újdonságok jelentek meg a mobiltelefon-szolgáltatásban – írja az MTI.

Egyre többet netezünk

Az előfizetői csomagok a szolgáltatók megadott csomagelnevezései, melyekhez az általános szerződési feltételekben meghatározott szolgáltatásmennyiségek (hanghívás perc, mobilinternet adatmennyiség), díjak, feltételek, esetleg kiegészítő szolgáltatások tartoznak. Az NMHH a három nagy szolgáltató 2015. negyedik és 2021. negyedik negyedéve közötti, hangszolgáltatást is tartalmazó lakossági csomagjait elemezte, amelyeknek volt olyan negyedévük, hogy minimum ezren előfizettek rájuk.

Negyedévente és szolgáltatónként összegyűjtötték a legfelkapottabb, legnagyobb havi ügyfélszám-növekedéssel bíró lakossági, postpaid, hangszolgáltatást tartalmazó csomagokat.

A legjelentősebb változás a csomagba foglalt mobilinternet-adatkeret egyre meredekebb növekedése.

A vizsgált időszak elején, 2016 első felében a legdivatosabb csomagok 500 MB szabadon felhasználható adatkeretet tartalmaztak. Így növekedett az adathasználati igény az utóbbi években:

Leginkább az otthonon kívüli internetezésből adódó egyre nagyobb adatmennyiség iránti igény határozta meg a mobiltelefon-előfizetési csomagok kínálatát.

2016-ban volt először népszerű olyan csomag, melynél volt olyan meghatározott jellegű adatforgalom – például, ami videó vagy zenei szolgáltatáshoz, csethez vagy közösségi oldal igénybevételéhez szükséges –, melynek használata nem fogyasztja a rendelkezésre álló adatkeretet. Ez a feltétel 2020-ig a legnépszerűbb csomagok egy részénél fennmaradt, és a nagyon magas adatkeretet vagy korlátlan internetet kínáló csomagok tették fölöslegessé az adattípusok megkülönböztetését.

Rovatok