Index Vakbarát Hírportál

Itt a csodaszer, amely megakadályozza a másnaposságot

2022. július 21., csütörtök 13:51

Másnaposság elleni, ivás előtti pirulát fejlesztett ki egy svéd cég, ami hamarosan a piacra kerül. A szer azonban a másnaposság mellett az alkohol más hatásait is blokkolja.

A pirulát a svéd Myrkl nevű cég fejlesztette ki, és fermentált rizskorpában található baktériumokat – Bacillus coagulanst és Bacillus subtilist –, valamint B12-vitamint és az aminosav L-ciszteint tartalmaz.

Ez lesz az első „ivás előtti pirula”, amely a piacra kerül. 

A pirula baktériuma az alkoholfogyasztást követően egy órán belül az elfogyasztott alkoholmennyiség 70 százalékát lebontja a bélben. Ezáltal csak minimális mennyiségű alkohol szívódik fel a bélből és kerül be a véráramba, vagyis elmarad a másnaposság.

Csakhogy ezzel az alkohol euforizáló, szorongásoldó hatása is elvész.

A pirula hatását 24 fő bevonásával tesztelték, akiknek átlagos életkora 25 év volt. Az eredményről a Nutrition and Metabolic Insights nevű szakfolyóirat hasábjain számoltak be. Az önkéntesek egy héten át napi két kapszula probiotikumos terméket vagy placebót kaptak, és egy reggeli elfogyasztása után egy pohár alkoholos italt ittak (0,3 mg alkohol/ttkg; amely nagyjából egy üveg sörnek felel meg).

A véralkoholszint-mérésekből és kilégzéses tesztekből kiderült, hogy az alkoholfogyasztás után egy órával a probiotikumot szedőknél 70 százalékkal alacsonyabb volt a véralkoholszint, mint a kontrollcsoportba tartozóknál – számolt be a hírről az Egészségkalauz portál.

Hozzátették azt is, hogy akik nem szeretnék feláldozni az eufóriát, azok (a németek példáján) sós-cukros-vizes oldatokkal kísérelhetik meg kezelni a másnaposságot. Ennek hatására enyhülhet a kiszáradás és hamarabb elmúlhatnak a tünetek. 

Az emberek gyakran fájdalomcsillapítót is bevesznek, az viszont azért nem javasolt, mert az alkoholra bevett gyógyszer kockázatokat hordoz magában. 

Kifejezetten tilos a paracetamol használata, amely erősen májkárosító lehet alkohol után bevéve.

A mostani hőségben pedig napközben egyáltalán nem ajánlott alkoholt fogyasztani, annál még egy pohár meleg víz is jobb ötlet lehet – erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa beszélt a hónap elején.

Rovatok